Home Vijesti Radanović: Mnoga srpska sela u Federaciji BiH i DALJE U MRAKU

Radanović: Mnoga srpska sela u Federaciji BiH i DALJE U MRAKU

0

Iako su prošle 24 godine od završetka rata u BiH, mnoga srpska sela u Federaciji i dalje su u mraku, što onemogućava povratak stanovništva na njihova ognjišta.
Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović kazao je za Srpskainfo da su ukupno 163 sela, koja su prema popisu iz 1991. godine bila naseljena srpskim stanovništvom, i dalje bez struje.
On ističe da se najveći dio tih sela nalazi u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu, ali i u drugim dijelovima Federacije.
– Neka od tih sela su danas pusta jer se prijeratno stanovništvo ne želi vratiti na svoja ognjišta s obzirom na to da im nisu obezbijeđeni osnovni uslovi za život. Bez struje, vode i posla, povratak u ta sela je prosto nemoguć – navodi Radanović.

On kaže da, s druge strane, ima na desetine sela u koja su se Srbi vratili u nadi da će im s vremenom struja biti uvedena u kuće. U čekanju im je, ističe Radanović, prošlo već 20 godina.
Kao primjer navodi selo Prkosi u USK u koje su Srbi počeli vraćati još 1999. godine. Tada im je, ističe Radanović, obećano da će struju dobiti naredne godine, i tako im se obećava iz godine u godinu. U selu danas ima 17 povratnika, koji i dalje žive u mraku.
– Čak se desi da na zimu napada veliki snijeg i da nadležne službe uopšte ne očiste prilazni put ka tom selu, pa ti ljudi ostanu potpuno odsječeni od svijeta – upozorava Radanović.
Dodaje da su se stanovnici tih sela i srpski predstavnici u bezbroj navrata obraćali nadležnim institucijama, kako u Federaciji, tako i na nivou BiH, ali i međunarodnim organizacijama, te tražili da se obezbijedi struja u navedenim mjestima. Međutim, na njihove vapaje do sada niko nije reagovao.
Zbog svega toga, kako kaže Radanović, može se jedino zaključiti da se povratak Srba u Federaciju namjerno opstruiše, jer su svi svjesni da bez struje niko neće odlučiti da se vrati na svoje ognjište.
– Molbe su upućivane od lokalnih vlasti, preko entitetskih, pa do državnih, ali bezuspješno. Obratiš se jednoj instituciji, ona te uputi na drugu i tako već više od 20 godina. Ne mogu vjerovati da ne postoji interes Elektrodistribucije da uvede struju ljudima u kuće. Pa, i oni će od toga imati koristi jer će imati prihode – poručuje Radanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

BiH je aktivirala MAP, rekao je počasni predsjednik PDP i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. On je u emisiji “Puls” BN TV …
VIŠE

“Tačno ću prestati da se javljam za riječ, jer čim se javim zareda deset replika.” Zoran Vidić, narodni poslanik …
VIŠE

Prvo verbalno, a potom i fizički napao zamjenika načelnika Opštine Bileća Milorada Radovića. Dražen Dunđer, odbornik (SRS – Vojislav …
VIŠE

Usvojen set izmjena zakona o platama koji predviđa povećanje plata od 5 do 20 odsto zaposlenima u javnom sektoru ili onima koji ih primaju iz …
VIŠE

Vojin Mitrović, vlasnik bijeljinskog „Oktan prometa“ i poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH, podnio je krivičnu prijavu protiv Igora …
VIŠE

Zastupaću stavove institucija kojima rukovodim i one odakle dolazim, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija na sjednici …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)