Home Vijesti PUTIN UPOZORAVA, BiH IGNORIŠE TERORISTE Da li će povratnici iz ISIS formirati...

PUTIN UPOZORAVA, BiH IGNORIŠE TERORISTE Da li će povratnici iz ISIS formirati baze na Balkanu

0

Bezbjednosne agencije u BiH slika su i prilika trenutnog stanja u državi, pa zato ne treba ni čuditi što među njima nema apsolutno nikakve saradnje u podizanje nivoa bezbjednosti zbog povratka bivših boraca ISIS-a u BiH.
Istovremeno, lideri najmoćnijih zemalja u svijetu upozoravaju da će teroristi u budućnosti svoje baze imati na Balkanu i pozivaju na zajedničko djelovanje.
– Poslije poraza u Siriji, mnogi militanti se sele u druge regione, gdje žele da stvore jake baze, a jedna od glavnih meta im je Balkan, ali i jugoistočna Azija, kao i južni regioni Zajednice nezavisnih država (ZND). Moramo da sarađujemo i borimo se protiv terorista u najmanje tri naredne godine. Veoma je važno zajedništvo u ovim poslovima – rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.
Bez obzira na silna upozorenja koja dolaze od tako moćne sile, apele ruskog predsjednika niko ne čuje u BiH.
Naše bezbjedonosne agencije ne interesuje ni to kakve posljedice može da po region ostavi i napad Turske na sjever Sirije, gdje su skoncentrisani zatvori u kojima se nalaze ekstremisti nekadašnje Islamske države.
Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević upozorava da u BiH još nekažnjeno djeluju organizacije koje su radikalizovale i finansirale mlade koji su otišli u Siriju, a sada se vraćaju u BiH.
– Naše bezbjednosne, a pogotovo obavještajne agencije su spremne da pomognu ISIS-ovcima kao što su im pomagale kada su odlazili u Siriju – izjavio je Galijašević.
Galijašević ističe da su se domaće bezbjednosne agencije u prošlosti poigrale velikih geopolitičkih igara u kojima su pojedine zapadne službe imale interese da se Sirija podijeli na tri dijela.
– Sada vidimo posljedice tih igara, jer se mnoge porodice iz Sirije vraćaju u BiH. Prema našim podacima, već se vratilo preko 100 boraca, od kojih je samo 18 procesuirano i kažnjeno presudama ispod zakonskog minimuma – podsetio je Galijašević.
Glavni problem jeste što za sve ovo vrijeme agencije nisu otkrile one koji su organizovano radikalizovali, finansirali i slali mlade iz BiH da se bore na strani terorističkih organizacija u Siriji.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
-Čurta je bio srednjoškolac kada je otišao u Siriju, a Jasmin Keserović je imao tek 21 godinu. Ko je njih radikalizovao, usmjerio, pripremio ih za rat u Siriji. To nije individualan čin, ovdje djeluju organizovane grupe, a naše službe ništa ne rade po tom pitanju – rekao je Galijašević.
Upozorio je da se preko bivših boraca ISIS, ali i migranata koji ulaze u BiH bez ličnih dokumenata organizovano stvara rušilačka struktura koja će razbijati državu i unijeti nemir i haos.
– Mi se trenutno suočavamo sa desetinama hiljada boraca ISIS, a naše bezbjednosne službe na državnom nivou ne poduzimaju ništa kako bi se preventivno djelovalo, jer nemamo nikakve informacije o teroristima. Uskraćeni smo za podatke o njihovim biografijama, mjestima na kojima su ratovali, bilo čemu – upozorio je Galijašević.
Pročitajte još:VELIKA PRIJETNJA Džihadisti – povratnici planiraju kampove u BiH i Albaniji?ČEKA SE DEPORTACIJA Ovo su ratnici terorističkog ISIS koji uskoro stižu u BiHHOĆE LI ZAVRŠITI NA BALKANU? Gdje su odbjegli pripadnici terorističke ISIS

Osim bivših boraca ISIS, BiH je suočena sa sve većim brojem migranata bez ličnih isprava koji se slobodno šetaju po BiH, ulaze u privatne posjede, stanovništvo negoduje i protestvuje, ali ni njihov glas ne čuju u nadležnim institucijama.
Postavlja se pitanje ko bi uopšte trebalo da preuzme brigu o sigurnosti građana BiH.
O tome kakva je trenutna saradnja bezbjednosnih agencija po ovom pitanju govori i to da su u MUP RS nedavno rekli da ih niko nije obavijestio da se u BiH vraća devet okorelih radikalnih islamista.
Bivši rukovodilac policijskih agencija u BiH Uroš Pena ističe da je Krivični zakon BiH jasno definisao da onaj ko se priključi stranoj vojnoj formaciji čini krivično djelo.
– Podneseni su izvještaji protiv određenog broja državljana BiH koji su se borili u Siriji, a za neke su raspisane i međunarodne potjernice. Jedino što treba ispoštovati jeste da se kaznena politika vodi u skladu sa zakonom, te da se ne izriču kazne ispod zakonskog minimuma – izjavio je Pena.
Foto: Siniša Pašalić /RAS SrbijaUroš Pena
Dodaje da policijske agencije u BiH moraju voditi računa o bivšim borcima koji su ratovali na strani terorističkih organizacija te bi oni trebalo da budu stavljeni pod nadzor agencija na državnom nivou.
– Mi možemo pričati šta hoćemo, ali to su sve državljani BiH i niko ih ne može spriječiti da se vrate u svoju zemlju. Sa druge strane, u skladu sa zakonom, oni moraju odgovarati za ono što su radili u Siriji, ali problem je što niko neće da radi svoj dio posla – objasnio je Pena.
Obavješteno i Tužilaštvo BiH
O dolasku ISIL-ovaca koji su prošli provjere američkih snaga u Siriji obavještene su policijske agencije i Tužilaštvo BiH.
Za šestoricom je raspisana crvena Interpolova potjernica. Među njima su i Hamza Labidi, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić.
Neslužbeno, trebalo bi da bude isporučen i Armin Abdulah Čurt, za kojeg je ministar bezbjednosti Dragan Mektić tvrdio da je pobjegao iz zatvora.
U BiH je do sada deportovan samo Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše. Njemu se već sudi u Sudu BiH po optužnici Tužilaštva BiH za pridruživanje i sudjelovanje u stranim paravojnim formacijama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar pravde Josip Grubeša izjavio je da je na današnjoj telefonskoj sednici Savjeta ministara BiH konačno usvojen Pravilnik o sistematizaciji …
VIŠE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Priština povukla kandidaturu za članstvo u Interpolu jer je shvatila da ne …
VIŠE

Savjet ministara u tehničkom mandatu, na prijedlog Ministarstva pravde, dao je saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za …
VIŠE

Poglavar koji je Islamsku zajednicu vratio tradiciji Bošnjaka u BiH, ograđujući se od radikalnog tumačenja islama i zatvarajući više od …
VIŠE

Čile nije poslalo posebnu pozivnicu vlastima u Prištini za učešće na godišnjoj skupštini Interpola koja se ove godine održava u Santjagu, …
VIŠE

Predsjednik SDS Mirko Šarović rekao je danas da ako on krene da pregovara sa SDA za njega nije problem da dostigne 22 poslanika u Parlamentarnoj …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)