Home Biznis Putin: Nadam se da Lukašenko neće prkinuti dotok gasa u Evropu

Putin: Nadam se da Lukašenko neće prkinuti dotok gasa u Evropu

0

13.11.2021. / 17:04

MOSKVA – Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu da ga Bjelorusija nije konsultovala o mogućnosti prekida dotoka prirodnog gasa u Evropu, dodajući da bi takav potez riskirao da naškodi odnosima između Minska i njegove ključne saveznice Moskve.

Foto: Tanjug arhiva

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je u četvrtak odmazdom protiv bilo kakvih novih sankcija Evropske unije protiv Minska zbog migrantske krize na granici dvije strane, sugerišući da bi mogao prekinuti tranzit gasa i ostalih roba preko Bjelorusije.

Bjeloruska sekcija gasovoda Jamal-Evropa dovodi ruski plin u Poljsku i Njemačku i u vlasništvu je ruskog državnog gasnog monopliste, Gazproma.

“Nedavno sam razgovarao saLukašenkom dva puta i to mi nije nijednom spomenuo, nije mi čak ni nagovijestio”, izjavio je Putin u televizijskom intervjuu, u svojim prvim javnim komentarima.

“Naravno, u teoriji, Lukašenko kao predsjednik tranzitne zemlje može narediti prekid dotoka gasa u Evropu, To bi, međutim, značilo kršenje našeg tranzitnog ugovora i nadam se da se to neće desiti”, izjvio je Putin, prenosi Reuters.

Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here