Home Ostalo PUNO BURE OKO 9. JANUARA Od Bakirove apelacije do osporavanja Zakona o...

PUNO BURE OKO 9. JANUARA Od Bakirove apelacije do osporavanja Zakona o Danu Republike Srpske

0

Istorija 9. januara kao dana Republike Srpske počinje 1992. godine u Sarajevu, kada je tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Proglašena je Republika na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti i drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini, uključujući i područja na kojima je srpski narod ostao u manjini zbog genocida koji je nad njim izvršen tokom Drugog svjetskog rata.

Bura oko ovoga dana ne stišava se već godinama, a današnji datum biće upisan u kalendar s danima koji se vežu uparavo za poroslavu 9. januara.

Podsjećamo, Bakir Izetbegović je Ustavnom sudu BiH uputio apelaciju, a sud je u novembru 2015. odlučio da je 9. januar kao Dan Republike Srpske neustavan. Tako je Ustavni sud BiH 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS.

Nakon toga Ustavni sud BiH je 30. septembra 2016. godine utvrdio da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila njegovu odluku od 26. novembra 2015. i van snage stavio član 3.b. Zakona o praznicima Republike Srpske.

Poslije toga, na ljeto 2016, Narodna skupština Republike Srpske je donijela Odluku o raspisivanju referenduma s pitanjem “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske”. Referendum je održan 25. septembra 2016. i na njemu se 99,8 odsto građana Srpske izjasnilo da podržava da se 9. januar obilježava kao Dan Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske 17. juna 2016. podnijela je zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda od 26. novembra 2015, ali je Ustavni sud zaključio da NS RS u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentovala nekakve nove činjenice.

Nakon toga Narodna skupština je 25. oktobra 2016. po hitnom postupku usvojila Zakon o Danu Republike Srpske, koji predviđa da se 9. januar praznuje kao sekularni praznik. Ovaj zakon je danas osporen.

avatar
  Pretplati se  
Notify of