Home Region Prvi teretni voz iz Kine stigao u Srbiju

Prvi teretni voz iz Kine stigao u Srbiju

0

BEOGRAD – ​Teretni voz kineske kompanije “China railway express“, sa više od 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju, stigao je na željezničku stanicu Novi Beograd.

Voz je u željezničkoj stanici Novi Beograd uz ‘dugu sirenu’, presjekao crvenu vrpcu, čime je označeno zvanično uspostavljanje prve željezničke kargo linije između dvije zemlje.

Na crvenoj traci je na srpskom i kineskom jeziku pisalo: “Prvi put dolazi u Srbiju”, a na vozu je sa strane ispisano: “Kineske željeznice pozdravljaju srpski narod”.

Dolasku voza su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka građevine Zorana Mihajlović, zamjenik ministra trgovine Narodne Republike Kine Ćen Keming, ambasadorka Kine Čen Bo i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Vučić i Ćen rukovali su se sa mašinovođom i čestitali mu na uspostavljenoj liniji.

Srpski predsjednik je poručio da Srbija više nije usputna stanica za kineske vozove, već njihovo odredište.

Vučić je istakao da će se krajem 2021. godine, ukoliko posao bude završen u predviđenom roku, od Beograda do Novog Sada vozom putovati 30 minuta.

“Zašto bi posle toga bilo ko koristio automobile”, rekao je Vučić.

Voz je krenuo ka Srbiji prije tačno mjesec dana iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong.

Prevalio je oko 10.500 kilometara, a trasa voza je bila: Kina–Mongolija–Rusija–Bjelorusija–Poljska–Mađarska–Srbija.

U 28 vagona nalazi se oprema za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Riječ je o opremi za sisteme kontaktne mreže kao što su transformatori, kablovi, integrisani sistemi automatizacije za trafo stanice, sistemi daljinskog upravljanja za kontaktnu mrežu, sistemi za napajanje strujom kontaktne mreže i druga oprema za brzu prugu.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of