Home Vijesti “PRVI CILJ JE OSUDITI SRPSKU” Kesić istakao da Bošnjaci u SAD lobiraju...

“PRVI CILJ JE OSUDITI SRPSKU” Kesić istakao da Bošnjaci u SAD lobiraju za rezoluciju protiv RS

0

Bošnjaci i njihovi lobisti pokušavaju da kroz Kongres SAD provuku rezoluciju protiv Republike Srpske zbog navodne diskriminacije Bošnjaka i kršenja manjinskih prava, izjavio je šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.
Kesić za Sputnjik kaže da su Bošnjaci i ranije lobirali za razne rezolucije uperene protiv Srpske i Srba uopšte, ali je novost da je u posljednjih šest mjeseci bošnjački lobi dobio dodatnu energiju jer su angažovali jednu firmu da lobira u njihovo ime, a predvode je dvojica bivših američkih diplomata.
On navodi da oni nastupaju vrlo agresivno i imaju tri cilja.
– Prvi cilj je osuditi Republiku Srpsku. Oni na razne načine zagovaraju nove sankcije protiv Srpske ili prema pojedinim političarima u Srpskoj. Drugi cilj im je da uvedu sankcije prema liderima Hrvata, prvenstveno prema (predsjedniku HDZ BiH) Draganu Čoviću, koga Bošnjaci u Vašingtonu predstavljaju kao ruskog agenta. Treći je da pokušaju ponovo da animiraju američku politiku da još dublje uđe u rješavanje problema u BiH posredstvom specijalnog predstavnika za Balkan Metjua Palmera i Stejt departmenta – kaže Kesić.

On ocjenjuje da se, u suštini, bošnjački lobisti nadaju da bi, ako bi se Amerikanci više angažovali, oni ponovo jače štitili njihove interese u BiH, a to su veća centralizacija zemlje i lagano ukidanje preostalih nadležnosti entiteta.
Međutim, Kesić smatra da među bošnjačkim aktivistima i lobistima u Vašingtonu postoji frustracija, zato što se sve više vidi da je politika vodećih bošnjačkih stranaka u Sarajevu glavna kočnica za napredak BiH.
– Zbog toga i zbog vrlo radikalne deklaracije koju je izglasala SDA, bošnjački lobisti su se našli u defanzivi, pa su u posljednje vrijeme pokrenuli jednu vrstu ofanzive – dodaje Kesić.
Iako su bošnjački lobisti usmjereni prema državnom sekretaru Majku Pompeu, od kojeg očekuju da nakon eventualne rasprave u Kongresu uvaži zahtjeve Bošnjaka, Kesić ne vjeruje da imaju neku šansu za uspjeh jer je bošnjačka zajednica u SAD u potpunosti protiv predsjednika SAD Donalda Trampa.
Prema Kesićevom mišljenju, Bošnjaci u SAD se nadaju da će Tramp biti smijenjen impičmentom ili da će izgubiti sljedeće izbore, a da će se poslije toga politika SAD vratiti na “prethodne pozicije”.
– Ne verujem da su velike šanse da predsjednik bude smijenjen kroz impičment, a sa druge strane, sve više se govori o tome da on ima veliku prednost na sljedećim izborima. Taman i da izgubi te izbore, američka spoljna politika je napravila zaokret. Prvenstveno, vlada velika kriza u Stejt departmentu, više od 40 odsto važnih funkcija nije popunjeno, a to govori koliko ova administracija nema povjerenje u Stejt department – kaže Kesić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će krajem marta biti održani naredni parlamentarni izbori. Vučić, koji je lider Srpske …
VIŠE

Teško se može očekivati da bi poluslobodne institucije mogle redovno reagovati na poteze političara i drugih javnih ličnosti bez pritiska …
VIŠE

Jevgenij Primakov mnogo je volio Srbiju i srpski narod, kazao je danas ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko nakon …
VIŠE

Na sjednici Nezavisnog odbora Parlamenta BiH konačno je sačinjena rang-lista kandidata za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da su države iz regiona potpuno opredijeljene za realizaciju …
VIŠE

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je danas na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je cilj …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)