Home Biznis Protesti radnika u Kini

Protesti radnika u Kini

0

23.11.2022. / 15:00

DŽENGDŽOU -Stotine radnika protestovalo je u fabrici Foxconn u Kini, a neki od njih razbijali su nadzorne kamere i prozore, prikazano je na snimcima sa društvenih mreža. Riječ je o najvećoj svjetskoj fabrici telefona iPhone kompanije Apple, u gradu Džengdžou.

FOTO: Pexels

Rijetke scene otvorenog protesta u Kini označavaju eskalaciju nezadovoljstva zbog porasta frustracija izazvanih oštrim pravilima politike nulte tolerancije na Covid-19. Radnici su nezadovoljni zbog rukovođenja epidemiološkom situacijom, kao i zbog kašnjenja isplata, prenosi Yahoo Finance.

Okidač za proteste u srijedu bio je plan rukovodstva fabrike da odloži isplatu bonusa zaposlenima, rekli su mnogi demonstranti u video strimovima koji su emitovani uživo. Ipak, Reuters nije mogao odmah da potvrdi autentičnost tih snimaka.

„Dajte nam našu platu“, skandirali su radnici koji su bili okruženi ljudima u zaštitnim odelima, od kojih su neki nosili pendreke. Na nekim od snimaka videlo se da obezbijeđenje upotrebljava suzavac, a radnici uklanjaju karantinske barijere.

Nezadovoljstvo zbog strogih karantinskih pravila, nemogućnost kompanije Foxconn da zaustavi epidemiju i loši uslovi rada, uključujući nestašicu hrane, navodno su dovelo do toga da radnici bježe iz fabričkog kruga, nakon što je Apple uveo takozvani sistem zatvorene petlje, koji onemogućava napuštanje fabrike.

U okviru operacije zatvorene petlje, radnici rade, spavaju i borave isključivo u krugu fabrike, izolovani od ostatka svijeta. Bivši radnici procjenjuju da su hiljade pobejgle iz fabričkog naselja. Da bi privukao više radnika i zadržao postojeće, Foxconn je nedavno ponudio bonuse i veće plate. Biznis.rs

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)