Home Biznis Prosječna penzija u Njemačkoj 1.370 evra

Prosječna penzija u Njemačkoj 1.370 evra

0

15.05.2023. / 14:34

BERLIN – Radnici koji su 40 godina uplaćivali u penzioni fond u Njemačkoj primaju prosječnu penziju od 1.370 evra, saopštilo je danas njihovo ministarstvo rada.

FOTO: Agencije

“Prosječna penzija za one koji su uplaćivali 40 godina na zapadu zemlje iznosi 1.423, a na istoku 1.255 evra”, navodi se u objašnjenju ministarstva rada na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica.

Podaci se odnose na kraj 2021. zbog toga što statistike za proteklu godinu još nisu potpune te u ove statistike nisu uračunata povećanja penzija od po pet odsto za godine 2022. i 2023.

Zastupnik Ljevice i povjerenik stranke za pitanja istočne Njemačke Soren Pelman kritikovao je činjenicu da su i više od 30 godina nakon ujedinjenja Njemačke razlike u penzijama na području bivše Istočne Njemačke, i zapadu toliko velike.

– U svakoj istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini je penzija niža nego na zapadu zemlje. To je zastrašujuće – rekao je političar Ljevice, stranke koja je proizišla iz režimske SED, stranke bivše Njemačke Demokratske Republike, koja uglavnom uživa podršku na istoku zemlje.

Pelmann je istovremeno kritikovao uopšte visinu penzija, koje su po njegovom mišljenju preniske.

– Zar 1.370 evra za 40 godina rintanja?! To je skandalozno malo – ocijenio je Pelman. NAP

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)