Home Magazin Pronađen brod iz doba Isusa Hrista

Pronađen brod iz doba Isusa Hrista

0

Grupa arheologa naišla je na olupinu broda iz vremena Isusa Hrista u blizini obale ostrva Кefalonije. Nazvali su ga Fiskardo, u čast obližnje ribarske luke.

Olupina je pronađena uz pomoć pretrage morskog dna putem sonarnih slika oko ostrva Кefalonije, izvještava Džurnal of arheolodžikal sajens. Ispostavilo se da je Fiskardo jedna od četiri najveće olupine pronađene na Mediteranu i da datira iz ove ere, piše B92.

Tim stručnjaka za morsku geologiju, podvodnu arheologiju, okeanografiju i praistoriju pregledao je ostatke kako bi utvrdio period u kojem su ga koristili, i utvrdili su da olupina pripada vremenu između 1. vijeka p. n. e. i 1. vijeka n. e.

Brod je stajao na morskom dnu sa vrčevima za skladištenje vina, maslina i žita. Posude, poznate kao amfore, dobro su očuvane i na brodu ih je bilo oko 6.000 kada je brod potonuo.

Brod je dugačak 34 metra i širok 13 metara. Još nije odlučeno hoće li ga podići sa dna okeana.

– Pola je ukopano u sedimentu, pa imamo velika očekivanja da ćemo, ako počnemo da kopamo, u budućnosti naći dio ili cijeli drveni trup – rekao je jedan od istraživača u timu.

Prethodni tekstNovih 400 članova DEMOS-a u Bijeljini

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of