Home Biznis Program za štednju u domaćoj valuti koštao Tursku oko osam milijardi dolara

Program za štednju u domaćoj valuti koštao Tursku oko osam milijardi dolara

0

28.10.2022. / 15:00

ANKARA – Glavni program za štednju u domaćoj valuti koštao je Tursku od početka realizacije prošle godine skoro 150 milijardi lira (8,06 milijardi dolara), izjavio je zamjenik predsjednika Fuat Oktaj.

FOTO: Pixabay

Do kraja septembra program je koštao Ministarstvo finansija 84,9 milijardi lira (4,56 milijardi dolara), a centralnu banku oko 75 odsto te svote, izjavio je Oktaj pred parlamentarnom komisijom, prenosi Bloomberg.

Ove cifre su objavljene nakon što je opozicija uputila kritike na račun centralne banke, navodeći da monetarna institucija izbegava da odgovori na pitanja o njenom udjelu u troškovima.

Vlada Turske je u decembru uvela depozitne račune zaštićene od upliva stranih valuta, kako bi podstakla štednju u lirama, nakon što je valuta potonula na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar.

Štediše mogu da otvore račune u lirama koje već čuvaju ili u stranim valutama koje konvertuju u lire. Ukoliko vrijednost turske valute padne ispod kamatne stope, Ministarstvo finansija je dužno da plati razliku štedišama u lirama, a centralna banka onima koji konvertuju strane valute.

Tempo deprecijacije lire usporen je na 0,6 odsto u toku prošlog mjeseca, ali je i dalje valuta sa najgorim performansama u ekonomijama u razvoju, ako se izuzme argentinski pezosa, koji je ove godine pao 28,5 odsto u odnosu na dolar. Biznis.rs

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)