Home Vijesti PROGRAM REFORMI BiH Šta tačno piše u dokumentu i kada će biti...

PROGRAM REFORMI BiH Šta tačno piše u dokumentu i kada će biti dostupan za javnost?

0

Iako sadržaj Programa reformi BiH kojeg su jednoglasno usvojili članovi Predsjedništva BiH i dalje nije poznat, od trenutka dogovora krenule su različite spekulacije o tome šta piše u dokumentu koji će BiH poslati u NATO.
Iz vladajućeg SNDS gromoglasno poručuju da “Program reformi BiH” niti u jednoj rečenici ne prejudicira članstvo BiH u NATO savezu već se temelji samo na saradnji BiH sa vojnom alijansom uz poštovanje vojne neutralnosti RS.
– U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Dragan Mektić i svi koji kritikuju na neviđeno prvo pročitaju šta tamo piše i kako piše, a onda izlaze u javnost i komentarišu – istakao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.
Da nije riječ o sadržaju ANP večeras je poručio i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.
Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da je ovo prva odluka od 2005. godine koja je usvojena u institucijama BiH u kojoj se jasno kaže da se ne prejudicira članstvo u NATO.
– Mi smo uspjeli da ih navedemo da to prihvate i predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda. Sada po prvi put imamo dokument koji su prihvatili svi i u kojem je jasno navedeno da se ne prejudicira članstvo u NATO. Ovo je veliki uspjeh Republike Srpske, SNSD-a i Dodika – rekao je Kovačević.
Drugi i treći partner u Predsjedništvu BiH iz SDA i DF, čiji su članovi radili na dokumentu, osim podrške nisu dublje ulazili u analizu i odgovore na pitanje šta tačno sadrži Program reformi koji je usvojen umjesto Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i sa kojim se složio NATO i članice Kvinte. Oni su poručili da se nastavljaju procesi evroatlantskih integracija BiH uz poštivanje ranije donesenih odluka i zakona.

Nešto konkretniji bio je danas Denis Zvizdić koji je rekao da usvojeni dokument znači aktiviranje MAP i nastavak BiH integracija.
Tim povodom se oglasila i članica SDS Aleksandra Pandurević koja je navela četiri ključne stavke koje sadrži Program reformi BiH, iako nije poznato da li je imala uvid u sadržaj dokumenta.
– 1. Ne pominje se vojna neutralnost; 2. Isključuju se niži nivoi vlasti iz odlučivanja o NATO pitanjima i odlučuje sami nivo BiH; 3. Reforma odbrane u skladu sa NATO standardima i 4. Reforma bezbjednosti – stvaranje funkcionalnije policije – napisala je Pandurević na Twitteru.
Pročitajte još:NEMA RASPRAVE O DOKUMENTU ZA NATO Poslanici tvrde da je Program reformi zaključan u sefovimaRUSKI AMBASADOR PORUČIO Dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo nije ANPAmbasadori zemalja KVINTE: NATO će prihvatiti program reformi koji ne mijenja status MAP
Njen stranački kolega, ministar sigurnosti BiH i državni parlamentarac, Dragan Mektić danas je u Parlamentu BiH poručio da zna kako se dokument čuva u sefu Predsjedništva BiH te da je SNSD zvanično pristao da BiH krene ka članstvu u NATO savez odbacivši vojnu neutralnost NSRS.,
Isto su ponovili i predsjednici PDP Branislav Borenović i SDS Mirko Šarović koji su zatražili od članova Predsjedništva BiH da Parlamentu BiH daju na uvid sadržaj dokumenta kako bi svi jasno znali o čemu se radi.
Kada će se javnost BiH upoznati sa detaljima dokumenta koji je podigao veliku prašinu u državi nije poznato. Ukoliko ga akteri dogovora javnosti ne predstave ranije, moglo bi se čekati sve do trenutka dok Stalna misija BiH u Briselu ne preda dokument u NATO štab.
Za to vrijeme ambasade SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Sjeverne Irske i EU su pozdravili dogovor, ali o detaljima – šute.
(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je tokom susreta u Zagrebu sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem pozdravila dogovor …
VIŠE

Načela ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, dijaloga i saradnje ključni su faktori budućnosti BiH, istakao je lider …
VIŠE

Prošle su 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ali taj dokument i dalje otvara …
VIŠE

Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke Rado Savić čestitao je izbor na poziciju  predsjednika Evropske narodne partije (EPP) Donaldu …
VIŠE

Vlade, premijeri, ministri i predsjednici su za pet i po godina podijelili skoro 184 miliona iz budžetskih rezervi, a novcem građana plaćali su …
VIŠE

Ruski ambasador u BiH, Petar Ivancov, izjavio je danas da dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo u utorak, nije Godišnji nacionalni program …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)