Home Biznis Prodavci polovnjaka optužuju UIO da pomaže trgovcima novih automobila

Prodavci polovnjaka optužuju UIO da pomaže trgovcima novih automobila

9

17.05.2022. / 17:18

MOSTAR – Uvoznici polovnih vozila s područja Hercegovine pisali su Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Delegacija EU u BiH, Upravi za indirektno oporezivanje nakon što im je Uprava za indirektno oporezivanje otežala uvoz iz Nizozemske. 

Foto: Agencije

Ukratko, tvrde da im je Uprava za indirektno oporezivanje aktom koji je donijela 30. marta naložila dodatnu provjeru za svako nizozemsko vozilo, za što unaprijed moraju dati i visoki polog, iako je 99 provjerenih vozila ispravne dokumentacije. Potom polog moraju čekati, često i duže vrijeme, a uvezeno vozilo ne znaju kad će prodati. Mišljenja su da je sve urađeno smišljeno kako bi profitirale kompanije koje prodaju nova vozila.

“Nova vozila su isključena iz ove odluke i sumnjamo da je to stranački uvezani lobi koji prodaje nove automobile“, kažu na upit u jednoj od uvozničkih kuća, a više ih se okupilo u borbi protiv ovakvog akta UNO-a.

Navode da su revoltirani svime pisali i Evropskoj komisiji, obzirom da se radi o kršenju pozitivnih propisa i sporazuma.

Do sada je kažu uvoz vozila iz Nizozemske tekao normalno.

“Uvezeš auto, platiš PDV i to je to. Sad više ne znamo šta činiti. Moram dati 3.000 maraka za provjeru, a ne znam kada ću vozilo prodati, i kad će mi taj novac vratiti. Ima ljudi iz RS kojim od 2017. nije vraćen novac, a vozilo koje je provjeravano bilo je uredno. Drugo, carinski depozit plaćamo samo na polovna vozila, a nova su isključili, što je apsurd”, pričaju nam dalje uvoznici. Traže jednakost, a ovakvo postupanje vide kao blokadu uvoza polovnih vozila.

“Uvozimo kvalitetna vozila, od 3-5 godina starosti, pa ne može svatko sebi priuštiti novo vozilo, a ovo sve vodi k tome da nas se uguši”, ističu dalje uvoznici.

Ko prodaje nova vozila u BiH, kako se crtaju tenderi, te koja stranka koristi koju kuću da snabdijeva institucije u kojima ima svoje funkcionere mediji pišu već godinama.  Drugi pak naprasno dobiju akt.

Novi akt sve iskomplikovao

“Uprava za indirektno oporezivanje je 30. maja 2022. izdala akt svim carinskim ispstavama u Bosni i Hercegovini da za polovna vozila iz Nizozemske koja se puštaju u slobodan promet na teritoriji Bosne i Hercegovine nakon 1. aprila 2022. obavezno upute EUR 1, odnosno izjavu izvoznika na naknadnu provjeru u Nizozemsku. Iz navedeneih razloga su se naši kupci iz Bosne i Hercegovine preorijentisali na dobavljače iz drugih zemalja EU”, kažu revoltirni uvoznici polovnih vozila.

Ističu da ovo nije samo udar na uvoznike, nego i na obične građane koji kupuju njihova vozila, koja su im ekonomski dostupna, a ipak kvalitetna.

Advokati smatraju da je ovakvo postupanje Uprave za indirektno oporezivanje u suprotnosti s odredbama Sporazuma o stbilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji propisuje:

“Rješenja koja Bosna i Hercegovina primijeni u odnosu na zajednicu ne smije dovesti ni do kakve diskriminacije između država članica, njihovih državljana preduzeea ili kompanija”.

U ovom slučaju to nije tako, a diskriminacija nizozemskih vozila je više nego očigledna.

“Budući da ovakvim postupanjem carinskih organa Bosne i Hercegovine naši kupci iz BiH odustaju od narudžbi, direktno smo kao izvoznici ugroženi i zahtijevamo da se ovakav odnos prema izvoznicima polovnih vozila iz Nizozemske izjednači sa odnosom prema izvoznicima iz ostalih članica EU”, kažu u dopisu domaćim vlastima i Kancelariji EU izvoznici.

Ističu da je moguć i administrativni zastoj između BiH i Nizozemske.

“Ovakvo postupanje carinskih organa BiH će prouzrokovati zastoj u radu administracije Nizozemske, nepotrebno će opteretiti redovno poslovanje kompanija izvoznika i na taj način narušavati osnovne principe na kojima se zasniva unaprjeđenje trgovine među zemljama potpisnicama ugovora. Carinski organi Nizozemske će ovakvim postupanjem kolega iz Bosne i Hercegovine dobiti na provjeru vjerovatno više hiljada dokaza o porijeklu na naknadnu provjeru, u vrlo kratkom vremenskom periodu, što će izazvati zastoj u administrciji Nizozemske“, navode dalje iz preduzeća uvoznika polovnih automobila iz Nizozemske.

Uvoznici su se obraćali medijima, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH, Predstavničkom domu, Komisiji za spoljne trgovinu i carine, a gdje traže pojašnjenja akta koji su dobili od UIO-a BiH.

UIO tvrdi suprotno

U Upravi za indirektno oporezivanje tvrde da se ne radi o diskriminaciji, niti pogodovanju, nego ujednačavanju.

“Sektor za carine je zvaničnim putem dana 30. marta upoznao regionalne centre  i carinske ispostave o saznanjima u vezi izdavanja dokaza o porijeklu za polovna motorna vozila, prilikom izvoza iz Kraljevine Nizozemske u Bosnu i Hercegovinu, te uzimajući u obzir i dosadašnja postupanja ove zemlje, obavijestio carinske ispostave kod kojih se polovna putnička motorna vozila uvezena iz Nizozemske prijave za stavljanje u slobodan promet uz primjenu povlaštene stope carine, da od 1. aprila ove godine, dokaze o porijeklu, shodno odredbi Regionalne konvencije o pan euro mediteranskim preferencijalnim pravilima o porijeklu robe (”Službeni glasnik BiH”-Međunarodni ugovori, broj 15/14), vraćaju u postupak naknadne provjere ako za to ima osnovane sumnje, uz osiguranje eventualnog carinskog duga”, naveli su iz UIO.

Kako navode, riječ je o svim polovnim putničkim motornim vozilima iz Nizozemske koja se, od navedenog datuma stavljaju u slobodan promet, bez obzira koji datum je na fakturi, kada su naručena,  nabavljena, da li su i od kada smještena u carinsko skladište.

“Pravila su ista za sva rabljena putnička motorna vozila i sve uvoznike koji prilažu dokaz o preferencijalnom porijeklu robe i zahtijevaju primjenu povlaštene stope carine. Dakle, ovakvo postupanje nije imalo za cilj ”da se oteža poslovanje kompanijama koje se bave prodajom polovnih vozila, tj. u korist onima koje se bave prodajom novih vozila”, kako je to navela grupa uvoznika, već da se ujednači postupanje svih  potpisnica sporazuma o slobodnoj trgovini, koji daju mnoge olakšice i povlastice, ali ukoliko su ispunjeni određeni, propisani uslovi”, navode u odgovoru iz UIO.

Uvoznici, koji tvrde potpuno suprotno uz ostalo tvrde da im je najveći problem upravo osiguravanje eventualnog carinskog duga, gdje plaćaju visoke iznose za nešto što se neće ni dogoditi, umjesto da plate kad se nešto dogodi.

Uvoznici tvrde da je oko 1.800 (samo UIO Mostar) potvrda o porijeklu robe poslato na naknadnu provjeru u Nizozemsku, a da je 99 odsto potvrda ispravno izdato.

Uvoznici iz Hercegovine kažu da su novim aktom dovedeni pred zid i da neće odustati u borbi za jednakost, a da će alarmirati cijelu EU po ovom pitanju. Hercegovina.info

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)