Home Vijesti Prodanović: Ponekad manje političke partije zahtijevaju i više nego što je realno

Prodanović: Ponekad manje političke partije zahtijevaju i više nego što je realno

0

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) spreman je da poštuje odredbe sporazuma tri predsjednika najvećih političkih partija koje bi činile većinu na nivou BiH, ali će se okrenuti značajnijim prioritetima ako taj proces bude odugovlačen, poručuje delegat u Klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović.
On smatra da stalna rasprava o ovom odvlači od suštinskih pitanja razvoja lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, te da je ključno fokusirati se na reformske procese unutar Srpske u skladu sa njenom ustavnom nadležnošću.
– A oni koji misle da na drugi način mogu konstituisati vlast u BiH treba da preuzmu odgovornost – izjavio je za Oslobođenje Prodanović.
On navodi da su odavno stvoreni uslovi za formiranje izvršne vlasti u BiH, ali, nažalost, nije politička volja i opredijeljenost svih za sprovođenje rezultata prošlogodišnjih opštih izbora.

– Smatramo da bi bilo značajno da Predsjedništvo BiH u skladu sa svojom ustavnom pozicijom imenuje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, da ga Predstavnički dom potvrdi. Da kandidat za predsjedavajućeg Savjeta minstara uradi ekspoze koji bio ponudio Predstavničkom domu i predloži sastav – rekao je Prodanović.
On je naglasio da je prvi put od uspostavljanja mira u BiH i opštih izbora od 1996. godine da imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara bude uslovljavano NATO putem zemlje.
– To je pogrešan pristup. Obaveza svih u BiH jeste da poštuju Ustav i zakone BiH. Potrebno je izabrati izvršnu vlast, pristupiti eventualno izmjeni zakona koji definišu određena pitanja sa kojima neko nije saglasan. Ako ti prijedlozi budu usvojeni u parlamentarnoj proceduri, onda je to druga okolnost – navodi Prodanović.
On poziva da se pređe na djela i postigne dogovor u skladu sa sporazumom SDA, HDZ-a i SNSD-a od 5. avgusta i istakao da je realizacija ovog sporazuma u interesu svih u BiH.
Kad je riječ o partnerstvu SNSD i DNS, Prodanović je izrazio uvjerenje da će koalicija nastaviti da funkcioniše jer je to u interesu obje političke stranke.
– Ponekad manje političke partije zahtijevaju i više nego što je realno. Ali, ako postoji volja, mislim da je moguće rješenje koje je u interesu i DNS i SNSD, ali i Republike Srpske kada je riječ o stabilnosti izvršne vlasti – dodao je Prodanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Sve javne institucije dostavile su tražene podatke u vezi sa diplomama zaposlenih, a radi provere nihovih validnosti, određeni broj diploma je …
VIŠE

Ambasadori zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN pozvali su Beograd i Prištinu da pod hitno nastave dijalog. Ambasador Rusije u UN Vasilij …
VIŠE

“Ja sam se prvi u ovoj zemlji ogradio od ratnih zločina, a onda su se od mene ogradili svi.” Dragan Čavić, predsjednik …
VIŠE

Vrijeđao poslanika PDP Draška Stanivukovića, nazivajući ga pederom. Ilija Tamindžija, poslanik …
VIŠE

Pred Sudom u Strazburu dobila je presudu protiv BiH zbog toga što se ne održavaju lokalni izbori u Mostaru. Irma Baralija, …
VIŠE

Materijali za posebnu sjedicu Narodne skupštine Republike Srpske su spremni i uskoro se očekuje njeno zakazivanje, saznaje Srpskainfo u vladajućoj …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)