Home Vijesti Proces vakcinacije u Srpskoj: Peti po prioritetu nastavnici, policajci, vatrogasci i radnici...

Proces vakcinacije u Srpskoj: Peti po prioritetu nastavnici, policajci, vatrogasci i radnici u trgovini

0

BANJALUKA – Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske podsjetili su ponovo ko su prioritetne grupe za vakcinaciju protiv virusa korona u Srpskoj.
Na prvom mjestu nalaze se korisnici i zaposleni u ustanovama za smještaj starijih osoba i drugim ustanovama za smještaj i dugotrajnu njegu, a na drugom zdravstveni radnici, uključujući pomoćno osoblje koje u toku obavljanja posla u zdravstvenoj ustanovi dolazi u kontakt sa pacijetima.
Na trećem mjestu su građani stariji od 65 godina, i za sve ove kategorije vakcinacija je u toku.
Poslije njih slijede osobe sa hroničnim bolestima koje su faktor rizika za virus korona.
Na petom mjestu po prioritetima određne su osobe dobi 18 – 64 godine na poslovima od javnog značaja, znači: prosvjetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, policija, civilna zaštita, vatrogasci, inspektori, javni prevoz, novinari, šalterski radnici, državni službenici, radnici u trgovini i drugi.
Proces vakcinacije protiv Covid-19 stanovništva u Republici Srpskoj je počeo 12. februara, a obavlja se i proces revakcinacije.
– Očekuje se dolazak novih količina vakcina da bi se uputio poziv i osobama sa hroničnim oboljenjima mlađim od 65 godina da se prijave za vakcinaciju. Nakon toga, po Planu, prioritetne grupe su osobe dobi 18-64 godine na poslovima od javnog značaja – saopšteno je prošle sedmice iz Ministarstva zdravlja RS.

Let's block ads! (Why?)