Home Crna hronika Privrednicima iz Bijeljine hakeri pokrali 200.000 maraka

Privrednicima iz Bijeljine hakeri pokrali 200.000 maraka

0


Na području Policijske uprave Bijeljina pet privrednika koji posluju sa inostranstvom prijavilo je ukupnu štetu od 200.000 KM koje su hakeri preusmjerili na račune u zemljama Afrike, Azije i bivšeg SSSR-a, rekao je danas načelnik ove uprave Žarko Ćosić.

Ćosić je na konferenciji za novinare rekao da je policija uspjela da vrati novac vlasniku samo u jednom od ovih slučajeva visokotehnološke prevare.

On je upozorio domaće privrednike na ove prevare koje nastaju tokom internet komunikacije sa inostranim partnerima, najčešće mejlovima, o poslovanju i načinima uplate novca.

Prema njegovim riječima, u ovoj komunikaciji može doći do presretanja i mijenjanja sadržaja mejlova i uputstava o plaćanju, što se dešava u posljednje vrijeme, a hakeri iz inostranstva novac prebacuju na željene račune.

“Takva sredstva, ako se na vrijeme ne uoči izmjena o uputama plaćanja, teško se mogu povratiti i odlaze na račune u zemljama Afrike, Azije, bivšeg SSSR-a, a kao paravan za račune najčešće koriste neku od korespondentnih banaka iz Evrope, najčešće Velike Britanije”, rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio domaćim privrednicima da prije realizacije uplate ili isplate sa partnerima iz inostranstva telefonski potvrde način plaćanja i verifikuju uplatu.

Agencije

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of