Home Biznis Privrednici iz straha od odmazde ne prijavljuju korupciju

Privrednici iz straha od odmazde ne prijavljuju korupciju

0

06.10.2022. / 14:43

BANJALUKA – Korupcije u privredi ima ali ona nema ime i prezime. Oko 40 odsto kompanija se susrelo sa slučajevima korupcije, ali niko od njih nije želio da imenuje inspektora koji je tražio mito.

FOTO: Pixabay

Pokazalo je to Istraživanje koruptivnih iskustava preduzeća u odnosima sa inspektorima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U istraživanju je učestvovalo 114 preduzeća od kojih je pola iz Banjaluka a ostatak iz drugih lokalnih zajednica u RS. Iako su se iz agencije koja je radila ovo istraživanje ogradili, tako što su naveli da istraživanje “nije reprezentativno jer je urađeno na malom uzorku”, saznanja do kojih su došli su porazni.

Naime, istraživanje je pokazalo da se 44 odsto kompanija susrelo sa slučajevima korupcije pri kontroli rada od strane inspektora UIO, dok je 67 odsto ispitanih kompanija platilo inspektoru ili su im dali poklon.

Razmišljanja kompanija

Osim brojki porazne su i konstatacije ispitanika, Naime, njima je data mogućnost da izraze svoje mišljenje o ovom problemu. Tako su naveli da je:

•        Postala je praksa da daju nešto inspektorima.

•        Već se među kompanijama „pročulo“ koji inspektori su skupi, a koji jeftini i kompanije znaju da će sa nekim inspektorima lakše izaći na kraj.

•        Kompanije pristaju na koruptivne radnje, iako inspekcija utvrdi da ništa nije nepropisno, odnosno da je sve u redu.

•        Ne žele da kažu ime inspektora jer smatraju da vrh UIO neće priznati da ima problem sa koorupcijom tih inspektora.

•        Čak i kompanije koje su se žalile na prijašnje odluke inspektora UIO, više neće, jer kaže da ne mogu dobiti pravdu, čak ni na sudu.

Isto tako istraživanje je pokazalo da u 90 odsto slučajeva koruptivni zahtjev dolazi od inspektora, kroz novac ili nešto drugo. Još je poraznije je da nijedna kompanija, koja je učestvovala u istraživanju i koja je priznala da je dala neki vid naknade inspektoru ili je znala za slučaj korupcije, nije htjela da imenuje inspektora koji je “počašćen” iz straha od odmazde.

Istraživanje je pokazalo da je veoma mali broj kompanija uložilo žalbu na rješenja inspektora UIO, čak i one kompanije koje misle da su kažnjene zbog propusta, koji to u stvarni nisu.

Jedna od razloga je vrijeme koje je potrebno da se riješi žalba od šest mjeseci do četiri godine ali i činjenica da je većina žalbi koje su pokrenute odbijene.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Aćić je rekao da istraživanje ima za cilj da se unaprijedi komunikacija između poslodavaca i Uprave.

“Radi se o značajnom problem koji treba rješavati i opšti je stav da svi moramo raditi na tom polju. Mi u narednom periodu očekujemo potpisivanje memoranduma sa UIO BiH putem kojeg ćemo zajedno sarađivati na suzbijanju korupcije između privrednika i UIO”, kazao je Aćić.

FOTO: CAPITAL

Iz UIO BiH ističu da korupcija ima svoje ime i prezime te da svako ko doživi neprijatnost to treba glasno i jasno reći. Nude, kako kažu, anonimnost onima koji žele da prijave slučajeve korupcije.

Jedino što mogu je kako objašnjavaju, da dođu do tog imena i prezimena i da te pojedince procesuiraju. Poručuju da su sve što su mogli kao UIO, uradili.

Direktor UIO BiH Miro Džakula rekao je da se samo kroz međusobnu saradnju može doći do poboljšanja u radu svih, pa i UIO.

“Neću reći da korupcije nema, ali ona može biti pojedinačna. Ne smije biti straha od inspektora, niti smije biti mišljenje da inspektor dođe i da on “mora nešto da nađe”, kazao je Džakula.

Istakao je da UIO nije zadovoljna sa svakim inspektorom, kao što nije zadovoljan ni sa zakonskim rješenjima.

“Četiri godine čekamo izmjenu zakona, stoji na Savjetu ministara ili Parlamentarnoj skupštini BiH“, kazao je on.

Dodao je se žalbeni postupci završe na štetu obveznika, što kako je naglasio “potvrđuje zakonitost postupanja UIO”.

Denis Telić iz Centra civilnih inicijativa je rekao da ova organizacija podržava nezavisna istraživanja, a sve u cilju podrške u borbi protiv korupcije.

“Korupcija nije identifikovana samo u ovoj oblasti, ima je u više sektora, podržavamo preko 30 oblasti, od javnih nabavki, zdravstva, pravosuđa, kao i u ovom dijelu kako bi se unaprijedilo partnerstvo Unije poslodavaca i UIO”, kazao je on.

CAPITAL: V. Popović

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)