Home Biznis Privreda BiH osjetiće posljedice sukoba Rusije i Ukrajine

Privreda BiH osjetiće posljedice sukoba Rusije i Ukrajine

0

24.02.2022. / 14:56

– Izvoz BiH u Rusiju i Ukrajinu težak skoro 120 miliona KM
– Egrilć: Obustava izvoza u Ukrajinu ne bi imala veće posljedice, dok bi takav scenario sa Rusijom bio udar

BANJALUKA – Posljedice sukoba Rusije i Ukrajine osjetiće i privreda BiH, kako indirektno kroz skok cijena, tako i direktno jer bi moglo doći do smanjenja spoljnotrgovinske razmjene sa tim zemljama. Ta razmjena je posebno značajna sa Rusjom u koju je BiH lani izvezla robu vrijednu 107,8 miliona KM, dok je izvoz u Ukrajinu iznosio 9,5 miliona KM.

Foto: Pixabay

U spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH i Rusije preovladava uvoz, ali ni izvoz nije beznačajan. Tako je u prošloj godini iz Rusije u BiH uvezeno robe u vrijednosti 277,5 miliona KM, dok je izvoz iznosio 107,8 miliona KM.

BiH je iz Rusije najviše uvozila mineralna goriva i ulja i to u vrijednosti od 228,42 miliona KM, zatim vazduhoplove i njihove dijelove vrijedne 12,84 miliona KM, drvo i proizvode od drveta za 8,8 miliona KM te plastične mase i proizvode od plastičnih masa, vozila, električne mašine i druge proizvode.

S druge strane, iz BiH je u Rusiju lani otišlo najviše farmaceutskih proizvoda i to u vrijednosti 81,3 miliona KM, zatim mineralnih goriva i ulja vrijednosti skoro devet miliona KM, voća 8,8 miliona te neorganskih hemijskih proizvoda, namještaja, posteljina, madraca, obuće i drugih proizvoda.

Kada je riječ o tržištu Ukrajine, i tu preovladava uvoz.

Tako je iz te države u BiH lani uvezena roba vrijedna 38 miliona KM, a najviše drveta i proizvoda od drveta, zatim plastične mase i proizvoda od plastičnih masa, mineralnih goriva, mineralnih ulja, voće, te bakar, farmaceutski proizvodi.

„U 2021. godini iz BiH u Ukrajinu je izvezeno robe u vrijednosti od oko 9,05 miliona KM. Od toga je najviše izvezeno farmaceutskih proizvoda i to za 3,02 miliona KM, zatim proizvoda od gvožđa i čelika vrijednih 1,9 miliona, proizvoda koji spadaju u grupu nuklearnih reaktora, kotlova, mašina vrijednih 967 hiljada KM, te smo izvozili eterična ulja, neorganske hemijske proizvode, drvo i proizvode od drveta i druge proizvode“, kazali su u STK.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kaže za CAPITAL da će se rusko-ukrajinska kriza više indirektno odraziti na BiH jer će doći do poskupljenja energenata i povećane potražnje različitih roba.

„Cijene će sasvim sigurno rasti. Kada je u pitanju direktna šteta eventualnim prestankom izvoza iz BiH prema Ukrajini to neće značajnije osjetiti naša ekonomija, jer ne izvozimo mnogo u tu zemlju. Sa Rusijom je nešto drugačija situacija ukoliko bi bio nametnut neki embargo koji bi zaustavio robe iz BiH. To bi bio udar, prije  svega, na farmaceutsku industriju jer smo u prošloj godini izvezli 81 milion KM farmaceutskih proizvoda, a zatim slijedi voće koje takođe plasiramo na to značajno tržište“, rekao je Egrlić.

On je istakao da u uvozu prednjače mineralna goriva i da BiH tu može imati problema koji bi ostavili posljedice na kompletnu privredu.

„Ipak, indirektne posljedice bi mogle biti daleko veće zbog povećane potražnje, poskupljenja i eventualne nestašice određenih roba“, naglasio je on.

I portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže za CAPITAL da su energenti već poskupjeli i da će to definitivno imati negativan uticaj.

„Što se tiće spoljnotrgovinske razmjene RS sa dvije zemlje nadamo se da neće doći do većih poremećaja, još uvijek niko ne zna koliko će ova kriza da potraje“, kaže Blagojević.

Nikola Vukelić, koji izvozi jabuke u Rusiju, kaže da ne očekuje probleme zbog ove krize te da mu veći problem predstavlja prevoz, s obzirom na to da već mjesecima nema kamiona koji bi prevozili voće.

„Transport je problem već nekoliko mjeseci. Kako će se situacija sa ovom krizom sada odvijati, vidjećemo, ali nadam se da neće biti problema“, kazao je on.

Među izvoznicima iz BiH u Ukrajinu su “THE WELLY” Prnjavor, “Artisan” Tešanj, “B.S.I.” Goražde, “Bentoproduct” Šipovo, “Bosnalijek” Sarajevo, “Cydonia”  Gračanica i druge.

Kada je u pitanju Rusija, na listi izvoznika iz BiH su “Belaprom” Brčko, “Adria hishtil-rasadnik”, Čapljina, “Agroherc LTD” Čapljina, “Agroimpex nova” Banjaluka, “AMT Trailer” Jelah i drugi.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)