Home Biznis Priština i dalje Rami zamjera “mali šengen”

Priština i dalje Rami zamjera “mali šengen”

0

12.01.2020. / 16:50

PRIŠTINA – U Prištini i dalje ne mogu da oproste albanskom premijeru Ediju Rami bezrezervno učešće u inicijativi “mali šengen”, pa tako list Zeri piše da je ta inicijativa u suprotnosti sa ranijim sporazumom o saradnju Prištine i Tirane.


Zeri podsećaju da su Priština i Tirana 2014. godine potpisali sporazum o saradnji, a da inicijativa “mini šengen” sadrži neke tačke za koje se čini da ih je vlada u Tirani prekršila, prije svega onu koja se odnosi na jačanje saradnje i intenziviranje međuvladinog dijaloga.

Sporazum o ”mini-Šengenu” koji su pokrenuli predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Edi Rama mogao bi se opisati kao kršenje sporazuma. Konkretno, razvojem nekoliko samita Srbija – Albanija – Severna Makedonija i stavom protiv Kosova, vlada Edija Rame prekršila je sporazum koji je potpisala sa kosovskim premijerom“, piše u tekstu.

List piše i da se u dokumentu navodi da će vlada Albanije podržati Prištinu i njeno predstavljanje u regionalnim inicijativama, ali da je “mini-Šengen” suprotan od toga, jer onemogućava prisustvo Prištine i zapostavlja njegovu ulogu u regionu.

Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of