Home Vijesti PRIKOVANI UZ MEDIJE, ČEKAJU DOBRE VIJESTI Zašto građane BiH toliko interesuje politika

PRIKOVANI UZ MEDIJE, ČEKAJU DOBRE VIJESTI Zašto građane BiH toliko interesuje politika

0

Za razliku od onih koji žive na Zapadu, građani Bosne i Hercegovine dobro su upućeni u mnoge političke procese, znaju cijele sastave vlada, prate političke sastanke i skupštinska zasjedanja, te nerijetko na porodičnim druženjima vode žustre političke rasprave.
Svaki prosječan građanin Bosne i Hercegovine „zna sve o politici“, ili bar voli da misli da sve zna. Na kafama, slavama ili porodičnim druženjima redovno se raspravlja o političkim potezima, o tome ko je bolji, a u pola osam, kada obično počinje dnevnik u kući je potpuna tišina.
Mora se čuti ko se sa kim dogovoarao, ko je prešao u koju stranku, ko će biti direktor koga preduzeća i da li će nam, možda, povećati plate.
Svako prosječno društvo ima po jednog stručnjaka za NATO integracije, po jednog portparola opozicije koji bi rušio vladu i po bar jednog koji zna da su svi isti i da nam je ovako najbolje.
Za razliku od Šavajcaraca ili Šveđana koji ni ne znaju da nabroje svoje ministre, kod nas se obično zna i ko je cijela ministrova porodica, kao i gdje i preko koga su zaposleni.
Lako je Šveđanima
Da li je loš politički sistem kriv što je politika upletena u sve, da li je možda kriva tranzicija, ili smo jednostavno takav narod? Odgovore na neka od ovih pitanja zna sociolog i politički analitičar Esad Bajtal koji smara da je politika uspjela da se nametne kao ključni medij prosječne građanske svesti.
– Lako je Šveđanima da ih ne zanima politika, jer politika tamo odlučuje o racionalnim smjernicama, o opštem javnom standardu, a sve to na jednom ljudskom nivou koji ne poznaje siromaštvo i poniženje. Oni su uredili svoj život, tako da većina građana živi sasvim normalno i nema potrebe da se bavi onim šta politika radi i obećava – objašnjava Bajtal.
Foto: Klix/RAS SrbijaEsad Bajtal
Dodaje da je ovdje politika uspjela da upropasti mnoge ljudske živote krijući se iza nekih etno priča.
– U te upropaštene živote stalno gura informacije kako će sutra biti bolje, jer danas ne valja ništa.  Građani da bi upratili eventualnu mogućnost početka procesa poboljšanja njihove egzistencije, osluškuju stalno šta im se to poručuje iz političkih centara, stalno čuče pred televizorima, portalima, gledajući kada će konačno dobiti tu dobru vijest koja nikako da stigne, jer čekanje dobre vijesti liči na čekanje godoa – rekao je on.
Objašnjava da su građani zato već 30 godina načulili oba uha i oka čekajući kada će konačno stići ta dobra vijest.

– Manipulacija je orgomna, a politika je ta koja vara, politika je ta koja prisiljava da stalno očekuju vijest o poboljšanju, jer nam u zemlji u prosječnom životu ne valja ništa – rekao je Bajtal.
Rokić: Ni koncert ne može proći bez politike
Sa druge strane, sociologa Ljubiša Rokić tvrdi da je politika ušla u sve pore našega života, da se bez nje više ne može organizovati koncert.
– To nije čudno kada politika utiče na to da li ćete redovno dobijati platu, da ćete moći poslati dijete na studije… jer se ta vrsta političkih odluka odnosi na naš život – objašnjava Rokić.
On dodaje da je i medijiski prostor dosta dostupan političkom sadržaju, pa je največi dio programa razervisan za politička dešavanja i političku svakodnevnicu.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaLjubiša Rokić
– Čak i koncert ne možete da organizujete bez politike, ako nekog pjevača ne dovede neko od predstavnika vasti, sve nam nekako zavisi od politike. Mislim da nije dobro, jer politika treba da ima svoje ograničeno djelovanje – rekao je on.
Dok se kod nas na slavaama i slavljima raspravlja ko je uništio više javnih preduzeća i kojih godina se od plate moglo bolje živjeti, građani razvijenih i uređenih zemalja nemaju taj problem.
– Na zapadu je skroz druga priča. Političari djeluju na način da se bave svojim poslom, dok narod politiku ostavlja političarima. Ako je država uređena od strane političa, onda ja kao građanim nemam obavezu da se bavim političkim zbivanjima zbivanjima. Kod nas je posve drugačije – zaključio je on.
Znaju sve i opet glasaju za iste
Na pitanje toliko upućeni građani koji vide da dobrih vijesti nema na izborima stalno glasaju za iste, Bajtak odgovara da se ovdje ne pobjeđuje glsovima.
– Ovdje je na sceni izborni inženjering i ja to govorim već deset godina. Oni to kriju i imaju razrađena metode varanja građana. Nemoguće je da pobjeđuju isti oni koji nas već 30 godina drže na posljednjem mestu u Evropi. Da li bi gladi, jadni, poniženi, uvrijeđeni, goli i bosi mogli da pogreše toliko puta? Mogli su da pogreše na jednim izborima, devedesetih godina, ali nakon svakih izbora je sve gore i gore nema više grešaka. Oni su dovoljno osnažili, te su materijalno i ekonomski toliko moćni da mogu osigurati izborni inženjering i to se može jasno pokazati ciframa i činjenicama – tvrdi Bajtal.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Mišljenje Evropske komisije pregazilo je zahtjeve HDZ za izmjenama Izbornog zakona, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider DF Željko …
VIŠE

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će tražiti smjenu Hašima Tačija ako bude imao dovoljno glasova u parlamentu. – …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da kompromisno rješenje za Kosovo i Metohiju u interesu stabilnosti i budućnosti cijelog regiona …
VIŠE

Austrijski pisac Peter Handke ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Gotovo istog trenutka kada je i ozvaničena vijest o tome, …
VIŠE

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će Hrvatski narodni sabor (HNS) u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom …
VIŠE

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je danas na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran koji se održava u Barseloni. Tokom …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)