Home Vijesti PRIJAVE ZBOG JAVNIH NABAVKI Stanivuković: Formiranje anketnog odbora nasušna potreba

PRIJAVE ZBOG JAVNIH NABAVKI Stanivuković: Formiranje anketnog odbora nasušna potreba

0

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković rekao je kako će naredne sedmice podnijeti nove krivične prijave zbog javnih nabavki koje su se dogodile tokom pandemije, a za koje je dokumentaciju prikupio privatnim kanalima i vezama jer na njegova poslanička pitanja nije dobio odgovore od institucija.
Istakao je kako formiranje anketnog odbora “nasušna potreba da oni, kao poslanici koji predstavljaju građane RS, preispitaju sve okolnosti koje se tiču spornih javnih nabavki”, prenosi N1.
– Odgovor čekam dva mjeseca jer žele da na taj način dobiju vrijeme. Preko anketnog odbora želimo direktno s direktorima svih institucija koje su vršile nabavke porazgovaramo oči u oči, pitamo ih i reagujemo – rekao je Stanivuković.
Pokazao je dokumente za koje tvrdi se u njima nalazi spisak svih javnih nabavki za oba entiteta BiH i da je odnos 50:50.
– Znamo sve šta je nabavljeno i po kojoj cijeni. Na pomolu je nova afera, koliko je respiratora nabavljeno u RS, po kojoj cijeni i od koje firme? Da li su respiratori nabavljani po cijeni od 58.000 KM, a Fond ih kupovao po cijeni od preko 100.000 KM, neke čak 146.000 KM. Govorim o 50 respiratora. Sada su na potezu vlast i institucije, ali davno je trebalo biti na potezu Tužilaštvo, sud, SIPA i drugi – rekao je Stanivuković.
Postavio je pitanje “zašto je jedan studentski centar dao 60.000 za nabavku veš mašina, a iste je nabavio godinu dana ranije po cijeni od 12.000 KM. Naveo je i podatak da je za oštrenje noževa neka od ustanova dala 6.000 KM”.
– Ovo su ozbiljne afere i žalosno je što ja kao poslanik preko određenih veza, kanala na ovaj način moram dolaziti do istine i pravde jer preko institucija zvanične podatke nažalost ne možemo dobiti. Pored toga što smo podnijeli 10 krivičnih prijava, najavljujem 2-3 nove i to već u ponedjeljak – rekao je Stanivuković.

Dodao je kako su Ustavnom sudu predali inicijativu za odluku o tome da se preispita ustavnost vladnih uredbi koje su, kaže, neustavne.
– Ovo je naš treći sistemski korak, anketni odbor je sistemska borba. Koristimo sve vidove borbe da dođemo do informacije i zvanično preko institucije. Želja opozicionih poslanika je da vratimo institucije da funkcionišu. Teška je borba, ali se nadamo da ćemo uspjeti – rekao je Stanivuković.
Istakao je da im je nebitan sastav odbora i da, što se njih tiče, odborom može predsjedavati neko iz najveće vladajuće stranke. Ukoliko ne žele tu odgovornost, Stanivuković kaže da njima prepuste predsjedavanje.
– Pozivam da imaju hrabrost da to učine. Pozivamo tužilaštvo, SIPA i nadležne da rade svoj posao koji mi nažalost moramo jer oni ne rade, daću im sve podatke. Upozoravali smo na mobilnu bolnicu. S njom smo porazili sistem, što je jako teško, jedan diktatorski režim. Evidentan će biti pad u očima građana i na izborima, da vratimo institucije narodu, to je naša dužnost. Ozbiljne su to afere koje su izbile u 60 dana: prisluškivanje, nabavke maski, respiratora, mobilne bolnice. Neko se bogatio na tuđoj muci, nesreći ovoj građanskoj i ta praksa je nastavljena od rata do danas – rekao je Stanivuković.
Pitao je i to zbog čega je dijaliza u RS skuplja od one u Srbiji za 60 KM te naveo kako to u RS radi ista firma Frazenijus za što godišnje dobije 60 miliona KM.
– To je zloupotreba položaja i tu ćemo ići s krivičnom prijavom. Ako sada budu stajale u ladici, izvadićemo ih kada pobijedimo na izborima – naglasio je.
Naveo je i da je “firma “Medietik” vršila najveću nabavku respiratora, a da je vlasnik te firme suprug Ane Trišić Babić, savjetnice člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
– Prema informacijama do kojih sam došao radi se o višemilionskoj dobiti tužilaštvo to mora ispitati. A ko ne budu htjeli razmatrati inicijativu u redovnoj proceduri, imamo 15 poslanika opozicije koji će potpisati i razmatraće se po hitnom postupku. Idemo istrajno, principijelno, nema povlačenja i odustajanja – poručio je Stanivuković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Gradski odbor SNSD Prijedor od samog početka želio je da ima normalne odnose sa DNS-om, da budu sve političke partije uvažene u skladu sa brojem …
VIŠE

Predsjednik poslovnog sistema „Svislajon“ Rodoljub Drašković, koji je i osnivač Hercegovačkog narodnog pokreta, rekao je da na mjestu …
VIŠE

Predsjednik SDS Mirko Šarović prvo je na jedan potpuno nezakonit način izabrao svoje članove CIK BiH, da bi zatim od njih tražio da, ponovo …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija, zvanično je prihvatio ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra …
VIŠE

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da afera “Respiratori” pokazuje kako bi funkcionisala BiH bez Hrvata, te pojasnio da je ona …
VIŠE

Predsjednik HDZ RH i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetiće danas Mostar. Protokolom posjeta u 12 sati u Domu HDZ BiH …
VIŠE
Let's block ads! (Why?)