Home Vijesti PRIHVATILI POPULIZAM, NE ODRIČU SE PRIMITIVIZMA Po čemu se naši poslanici razlikuju...

PRIHVATILI POPULIZAM, NE ODRIČU SE PRIMITIVIZMA Po čemu se naši poslanici razlikuju od kolega u svijetu

0

U grčkom parlamentu moglo se čuti „Hajl Hitler“, u crnogorskom je poslanik slikao zadnjicu koleginice, u Velikoj Britaniji poslanik je pokušao da ukrade ceremonijalni buzdovan, dok su u Hrvatskom saboru iznosili poslanike i donosli vreće sa smećem.
Zbog svađa, neargumentovanih rasprava, upadanja u riječ, skretanja s teme, kao i mnogih drugi stvari, mnogi tvrde da su se zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske odavno pretvorila u cirkus.
Opoziciju nazivaju glumcima željnim pažnje, a vladajuće poslanike uspavanim tribunima, koje rijetko šta može da natjera da se uključe u raspravu.
Međutim, žute trake, rolne sa tenderima, upadanje u riječ, puštanje video snimaka, podsjećanje na prošlost, kao i uspavani poslanici nisu ništa novo. Parlamenti u cijeloj Evropi svjedočili su i mnogo ozbiljnijim „predstavama“, a mnogi stručnjaci tvrde da je granica između populizma i ozbiljne borbe danas gotovo izgubljena.
Foto: Srpskainfo
Da riječ cirkus ne prati samo zasjedanja NSRS pokazuju brojni primjeri iz parlamenata iz cijelog sveta, a žestoke borbe vode se u mnogim salama.
Hitler, buzovan i slikanje pozadine
Poslanik neonacističke partije Zlatna zora, Panajotis Iliopoulos, izbačen je sa sjednice parlamenta Grčke nakon što je vrijeđao poslanika iz ljevičarske partije Siriza, a potom se, dok su ga izvodili iz sale, čuo uzvik “Hajl Hitler”.
I u britanskom parlamentu dogodio se neviđeni skandal, kada je poslanik laburista Lojd Rasel pokušao da ukrade ceremonijalni buzdovan. Sve su zabilježile i kamere. Ceremonijalni buzdovan simbol je britanske kraljice i njene vlasti, a bez njega parlament ne može da zasjeda.
Bez skandala nije ni crnogorski parlament. Fotografija objavljena na društvenim mrežama, na kojoj se vidi kako poslanik DPS Radovan Obradović u Skupštini Crne Gore snima telefonom pozadinu poslanice Draginje Vuksanović (SDP) dok ona govori, izazvala je u negodovanje dama u parlamentu. Poslanica Jelisaveta Kalezić zatražila je javno izvinjenje od Obradovića, dok je on negirao tvrdeći da je kameru usmjerio ka kolegi Ljuiđu Škrelji.
U ovom parlamentu bilo je čak i rasprava o zdravlju njemačke kancelarke Angele Merkel. Tokom redovnog zasedanja crnogorski parlament je raspravljao i o zdravlju Njemačke i tome kako to može da utiče na EU integracije Zapadnog Balkana.
Smeće premijeru
Burne sjednice redovno imaju i u komšijskoj Hrvatskoj. Hrvatski ministar odbrane jednom je potpuno podivljao u Saboru i bacio na pod maketu aviona koju mu je donio SDP-ovac Franko Vidović.
Prepoznatljiv po skandalima je i saborski zastupnik Ivan Pernar, koji je nekoliko puta bio izbačen sa sjednice. Isto se dogodilo i prije neki dan.

Tokom sjednice ustao je i govorio o nezadovoljstvu pravosuđem. Nije želio prestati, pa ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nekoliko puta opomenuo, nakon toga  dao pauzu od 10 minuta i pozvao stražu da iznese Pernara iz sale. Pernar je takođe, nekoliko puta na sjednicu dolazio u majici sa natpisaom „HDZ lopovi“.
Miro Bulj, u ime Kluba zastupnika Mosta, jednom je povodom rasprave o deponiji ostavio u sali, na fotelji za premijera Andreja Plenkovića, vreću smeća koje je prikupio od Vrgovca do Sinja.

Dok kod nas poslanici vladajuće koalicije dobijaju epitete da su „uspavani“ i da se ne javljaju za riječ, preko grane postoje oni koji su bukvalno spavali na sjednicama. Tako su u komšijskoj Hrvatskoj kamere snimile Josipa Đakića kako spava u saborskim klupama.
Pročitajte još:POGRDNE RIJEČI NEISTOMIŠLJENICIMA Narodnom Skupštinom Srpske ponovo ODJEKUJU UVREDE„POSLANICI NAVIKLI NAROD NA SVAĐE“ Sonja Karadžić-Jovičević o sve češćim uvredama u parlamentu
Svakako nije jedini; zaspao je jednom i ministar na sjednici hrvatske vlade, a brojne fotografije i snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju da ih ima mnogo.
Britanski parlament
Da žustre rasprave i male predstave za javnost u parlamentu Srpske nisu ništa novo što svijet već nije vidio potvrdili su i stručnjaci. Međutim, ipak postoji nešto što naše poslanike dijeli od onih u evropskih.
– Poslanici u NSRS imaju nešto što ih razlikuje od, recimo, parlamenta Velike Britanije. Naime, u Velikoj Britaniji je tradicionalno dozvoljeno koristiti neartikulisane glasove, dobacivanje i slično, ali je samo jedna stvar zabranjena: nekoga vrijeđati – objasnio je komunikolog i viši asisten na Fakultetu političkih nauka u Banjluci, Borislav Vukojević.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Objašnjava da je to “ekskluzivitet” NSRS i skupština u bližem regionu, jer se rasprave svode na lične uvrede i prozivanja.
– Najgora posljedica toga je što se takvo ponašanje smatra “opravdanim” i “poželjnim”, te rijetko doživi javnu osudu ili se takvo ponašanje kazni na izborima. Apsurd ličnog vrijeđanja se može najbolje ilustrovati kada jedan poslanik pokrene proceduru povrede poslovnika zbog “ličnog vrijeđanja”, a tokom te rasprave takođe vrijeđa sagovornika – zaključio je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Najmanje dva poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH biće ministri u novom Savjetu ministara, a u parlament BiH će, između ostalih, Sanja …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kontaktirao je načelnika opštine Berkovići Nenada Abramovića i ponudio pomoć u saniranju štete …
VIŠE

U Narodnoj skupšini Republike Srpske rame uz rame sjede bogataši sa imovinom vrijednom nekoliko miliona maraka i oni koji nemaju ama baš nikakvu …
VIŠE

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak pozvao je članove Predsjedništva BiH da objave Program reformi …
VIŠE

Na zgradi opštine Bujanovac od ranih jutarnjih sati istaknuta je zastava Albanije – u znak obilježavanja nacionalnog praznika te zemlje …
VIŠE

Centralna izborna komisija BiH danas je zvanično objavila imovinske kartone izabranih zvaničnika na posljednjim Opštim izborima koji su održani u …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)