Home Servisne Priče iz komšiluka, Handke i mostovi na Savi

Priče iz komšiluka, Handke i mostovi na Savi

0

Početkom nedjelje u Banjaluci smo ugostili regionalnu književnu zvijezdu, pisca Miljenka Jergovića.

Mondo je bio Jergovićev domaćin, a OVDJE pročitajte kako je bilo na književnoj radionici koju je vodio u Banskom dvoru. Tu su i zanimljive Jergovićeve opaske o piscima, pisanju i umjetnosti uopšte.

Dan prije Jergovićeve radionice u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske promovisano je treće izdanje Mondovih “Priča iz komšiluka”, popularne zbirke kratkih priča. 

Nobelov komitet је protekle nedjelje saopštio dobitnike Nobelovih nagrada. Nobela za književnosti dobili su Poljakinja Olga Tokarčuk (za prošlu godinu) i austrijski pisac Peter Handke. Handke je jedan od (posljednjih) intelektualaca koji je birao teži put i bio spreman da ugrozi svoj ugled i tantijeme zbog prava na slobodu mišljenja i zbog suprotstavljanja glavnim tokovima političkih i medijskih narativa, kada je riječ o ratovima na prostoru nekadašnje SFRJ.

Nagrada je obradovala sve one koji cijene pisca koji je često posjećivao Srbiju i Republiku Srpsku, ali je uzrokovala talas kritika i reakcija koje nisu za ovu rubriku.

Mostovi na Savi

U sedmici za nama konačno je započeta gradnja mosta na Savi kod Gradiške oko kojeg postoje “natezanja” već 14 godina jer je hrvatska strana čekala finansijsku podršku EU za ovaj projekat. Most bi trebalo da bude završen 2022. godine i tada će autoput Banjaluka – Gradiška konačno dobiti pravi smisao i sponu sa mrežom autoputeva u Hrvatskoj i EU.

Istovremeno je krenula gradnja autoputa od Kuzmina do Rače u Srbiji, a u sklopu projekta biće sagrađen i novi most na Savi između Srbije i BiH.

“Kralj aparata”

Radnu nedjelju obilježeo je neobičan kladioničarski slučaj sa Sokoca, koji se na kraju se završio pozitivno. Jedan stanovnik grada podno Romanije dobio je oko 68.000 KM na aparatu za kockanje, ali prvobitno nisu htjeli da mu isplati dobitak. Kladionica je na kraju sve iskoristila u promotivne svhrhe i bundžiju nazvala ”Kraljem aparata”.

Osim pobrojanih slučajeva, imamo još dva prijedloga, idealno štivo za uživanje uz popodnevnu kafu. Jedan je priča o trebinjskom inovatoru koji je izmislio ”Voćnu smjesu za otapanje glutena”, a drugi je mini-reportaža o nevjerovatnom prirodnom fenomenu u grmečkom kraju.