Home Vijesti “PRETHODNI EKSPERIMENTI ŠTETILI” Prodanović istakao da je neophodna reforma pravosuđa u BiH

“PRETHODNI EKSPERIMENTI ŠTETILI” Prodanović istakao da je neophodna reforma pravosuđa u BiH

0

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je da su neophodni reformski procesi u pravosuđu u BiH i da su prethodni eksperimenti bili na štetu svih nivoa pravosuđa.
– To podrazumijeva i promjene u organizovanju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, makar podjelu na sudski i tužilački savjet, te izbor osoba sa visokim stepenom pravosudnog digniteta i kvaliteta, što bi u određenom smislu eliminisalo one primjedbe koje su sada u javnosti prisutne i kako bi se smanjio visok procenat nezadovoljstva djelovanjem pravosudnih institucija – rekao je Prodanović.
Ističući da na tome moraju raditi svi akteri, on je konstatovao da se bez vladavine zakona ne može govoriti o normalno ustrojenoj demokratskoj zemlji u kojoj bi svaki građanin imao podjednaku odgovornost pred pravosudnim institucijama.
Govoreći o mogućnosti uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH, Prodanović je izričit da u BiH u ovom momentu ne dolazi u obzir elektronsko glasanje.

– Kada je u pitanju skeniranje listića, treba procijeniti da li bi se ta aktivnost za naredne lokalne izbore odvijala u nekim od lokalnih zajednica gdje postoji interes, kao eksperimentalni dio – rekao je Prodanović za sarajevsko Oslobođenje.
On je naglasio da je posebno značajno da cjelokupan izborni proces ima viši nivo sankcija za zloupotrebe, uključujući i krivičnu odgovornost.
– Dakle, efikasno djelovanje tužilaštava bi odvratilo one koji žele da zloupotrijebe izborni proces. Nažalost, do sada nismo imali efikasna krivična gonjenja – zaključio je Prodanović.
Kada je riječ o novom sazivu Savjeta ministara, Prodanović je naveo da su stvorene pretpostavke da ova institucija funkcioniše u punom kapacitetu i rasterećena nekih nelogičnosti koje je prethodni saziv imao.
– Imamo pretpostavke da se svi programski ciljevi u skladu sa Zakonom o Savjetu ministara i Ustavom BiH ostvaruju, daju bolje rezultate, samim tim što su svi nivoi vlasti od entitetskih do državnih identični – zaključio je Prodanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Prijemom gradonačelnika Prijedora za predstavnike organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata u Prijedoru danas počinje …
VIŠE

„U 2020. godini Tužilaštvu BiH želim jednog dobrog psihijatra.“ Dragan Mektić, poslanik …
VIŠE

Na osnovu nejasnih kriterijuma, sportskim klubovima podijeljeno više od 1,5 miliona KM, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo među ekipama koje …
VIŠE

Vlada odlučila da najniža plata u Srpskoj bude 520 KM, nakon što sindikalci i poslodavci nisu mogli da se dogovore. Radovan Višković, …
VIŠE

Mjerilo uspjeha Saveta ministara biće da li bolje živimo, da li smo bogatiji, uspješniji i da li smo bezbjedniji. I poslanicima sam rekao da će …
VIŠE

Da li je bolje da, ako ste nezadovoljni, ostanete kod kuće ili izđete i pokažete svoje nezadovoljstvo i natjerate vlast da bude bolja, upitala je …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)