Home Vijesti PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI ZA POVEĆANJE PLATA 4,9 MILIONA KM

PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI ZA POVEĆANJE PLATA 4,9 MILIONA KM

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o provođenju postupka dodjele podsticaja za povećanje plate radnika sa efektima dodijeljenih podsticaja za obračunski period jul-decembar 2021. godine, a najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od 4,9 miliona KM, ili 43 odsto od ukupno isplaćenog podsticaja u navedenom obračunskom periodu.
Sredstva podsticaja za povećanje plata radnika za peti obračunski period u rekordnom iznosu od 11,3 miliona KM, isplaćena su privrednim subjektima koji posluju na području 36 gradova/opština u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.
Najznačajni efekat podsticaja u petom obračunskom periodu je povećanje plata radnika za 29,6 odsto u odnosu na period početne plate kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj.
Ukupan iznos podsticaja na povećanje plata koji je odobren u prvih pet obračunskih perioda, u periodu jul 2019 – decembar 2021. godine, iznosi oko 33,2 miliona KM i odnosi se na ukupno 89.237 radnika kojima su poslodavci povećali plate u odnosu na početni iznos plate.
Vlade Republike Srpske na današnjoj sjednici usvojila je i odluku o izmjenama i dopunama odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija, na osnovu koje se iz Budžeta Republike Srpske u 2022. godini finansiraju i sufinansiraju projekti od 239 miliona KM.
Na osnovu ove odluke, planirana je finansijska podrška za sanaciju i adaptaciju objekta “Mali dom” u Palama, u vrijednosti 250.000 KM, izgradnju gradske tržnice u Rogatici, u vrijednosti 350.000 KM, te proširenje smještajnih kapaciteta u Dječijem vrtiću “Bambi” u Rogatici, u vrijednost 150.000 KM.
Adblock test (Why?)