Home Biznis Prepolovljena zarada najvećih banjalučkih građevinskih firmi

Prepolovljena zarada najvećih banjalučkih građevinskih firmi

0

17.05.2022. / 14:34

BANJALUKA – Ukupna dobit najvećih banjalučkih građevinskih firmi u prošloj godini iznosila je 38 miliona KM, što je skoro duplo manje u odnosu na 2020. godinu kada su ove kompanije zajedno zaradile više od 70 miliona KM, pokazala je analiza portala CAPITAL.

FOTO: Pixabay

Iz finansijskih izvještaja ovih preduzeća vidljivo je da su najveći pad dobiti imale dvije firme u vlasništvu porodice biznismena Slobodana Stankovića.

Naime, Stankovićev  „Integral inženjering“ Laktaši lani je ostvario manji ukupan prihod nego 2020. godine.

„Integral“ je za 2021. godinu prijavio prihod od 200.000.000 KM, dok je ukupan prihod te kompanije godinu ranije bio veći za 45 miliona.

Dobit Stankovićevog „Integral inženjeringa“ pala za 26 miliona KM

Kada govorimo o dobiti „Integral inženjeringa“ u prošlog godini, ona je značajno umanjena. Lani je iznosila 15,5 miliona KM dok je u 2020. godini firma ostvarila dobit od 41,5 miliona KM.

Prošle godine firma je zapošljavala 844 radnika, dok je godinu ranije imala 27 radnika više.

Druga firma u vlasništvu porodice Stanković “Integra inženjering“ ostvarila je u 2021. godinu prihod od 50 miliona KM, dok je godinu ranije prihod bio za 800.000 manji.

Prijavljena „Integrina“ dobit sa 396 radnika lani je iznosila osam i po miliona KM, što je skoro duplo manje nego prethodne godine kada je dobit iznosila nešto više od 15 i po miliona KM sa sedam radnika manje.

Stankovićeve firme godinama unazad dobijale su najunosnije poslove i izgradile kompleks Vlade i sjedišta drugih institucija Republike Srpske. Posljednjih  godina uglavnom se bave gradnjom autoputeva, mostova i hidroelektrana.

„Grand trade“ u plusu 2,2 miliona, GP „Krajina“ 4,8 miliona

Firma „Grand trade“ koja gradi stambeno poslovni kompleks u centru Banjaluke čije je jedan dio završen i prodat kompaniji „Mtel“ ostvarila je u 2021. godini ukupan prihod od 7,6 miliona KM. Time je ukupan prihod firme u vlasništvu Mile Radišića uvećan za više od šest miliona KM u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio milion i po KM.

Dobit Radišićeve kompanije sa 15 radnika u 2021. godini bila je 2,2 miliona KM, a godinu ranije kada je firma imala tri radnika manje, iznosila je pola miliona KM.

“Hidro-kop” Radislava Babića ostvario je prošle godine prihod od 16,7 miliona KM, a dobit ove građevinske firme iznosila je 3,4 miliona KM sa 158 radnika.

Prethodne godine Babićevo preduzeće imalo je četiri radnika manje i prijavljeni prihod od 22.5 miliona KM od čega je 6.8 miliona dobiti. Projekti na kojima je angažovan „Hidro-kop“ su naselje „City block“ i naselje „Panorama“ u Banjaluci.

GP „Krajina“ u većinskom vlasništvu Milenka Čičića i Borka Đurića imala je u 2021. godini prihod od 14,5 miliona KM, dok je 2020. prihod bio 13,2 miliona KM.

Kad je u pitanju ostvarena dobit ovo preduzeće zabilježilo je rast od milion i po maraka u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena dobit „Krajine“ u 2021. godini sa 120 radnika bila je 4,8 miliona KM, dok je 2020. godine dobit iznosila 3,3 miliona KM uz sedam radnika više.

Profit „Aragoste invest“ povećan za dva miliona

„Aragosta invest“ Veljka Jarića imala je prošle godine prihod nešto veći od 18,6 miliona KM, što je sedam miliona manje nego prethodne godine kada je iznosila 11,6 miliona KM.

Dobit kompanije sa 102 zaposlena radnika u 2021. iznosila je 3,1 milion KM dok je godinu ranije bila dva miliona manja, tačnije 1,1 milion KM, s tim da su imali jednog radnika više.

Podsjećamo, banjalučki biznismen i vlasnik građevinskog preduzeća “Aragosta Invest” Veljko Jarić, kupio je zemljište nekadašnje “Mljekare” na kojem planira praviti stambeno – poslovni kompleks o čemu je CAPITAL nedavno pisao.

„Hidroenergo“ u vlasništvu Saše Kondića, Jelenka Lolića i firme „Bel Invest“ u 2021. godini ostvario je dobit od 358.000 KM iako je zapošljavao samo dva radnika.

Prethodne godine, iako su imali jednog radnika manje, dobit je bila veća za skoro 200.000 KM i iznosila je 553.000 KM. Ova kompanija gradi stambene objekte u naselju Ada u blizini „Incela“ u Banjaluci.

Prošle godine „Ekvator“ Đorđe Davidovića je sa sedam radnika ostvario  prihod od 1,8 miliona KM, od čega je imao samo 17.466 KM dobiti. Godinu ranije „Ekvator“ je sa istim brojem radnika imao dobit od skoro 60.000 KM, a prihod je bio 2,6 miliona.

Prema podacima APIF-a „Ekvatoru“ je blokirano ukupno 18 računa.

Podsjećamo, Okružni privredni sud u Banjaluci nedavno je poništio Ugovor o ustupanju potraživanja između firmi “Ekvator” i “Banigo-građenje” , a na osnovu kojeg je iz budžeta grada skinuto dva miliona maraka.

Prije nego što će, po osnovu pravosnažne sudske presude, skinuti dva miliona sa računa Grada Davidović je ta potraživanja prenio na firmu „Banigo – građenje“ kako bi izbjegao da mu novac „legne“ na prethodno blokiran račun i gdje bi Gradu morao platiti oko 350.000 KM duga, a o čemu je CAPITAL ranije pisao.

CAPITAL: Ratko Bogosavac

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)