Home Vijesti Preminuo Radoslav Brđanin

Preminuo Radoslav Brđanin

0

BANJALUKA – Preminuo je bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, potvrđeno je za ATV.

Brđanin je u Haškom tribunalu  osuđen na 30 godina zatvora, a nakon 23 godine zbog teškog zdravstvenog stanja stigao je u Banjaluku.
U nekoliko navrata Radoslavu Brđaninu je predsjednik suda Karmel Ađijus odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.
Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.
On je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.
Radoslav Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsjednik Vlade Republike Srpske.
Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.
(Izvor/Foto: Tanjug)
Adblock test (Why?)