Home Magazin PREMINUO DUDEK! Legendarni Gruntovčanin Martin Sagner umro u 88. godini

PREMINUO DUDEK! Legendarni Gruntovčanin Martin Sagner umro u 88. godini

0

ZAGREB – Legendarni hrvatski glumac Martin Sagner preminuo je u 88. godini.

Javnosti u regionu je poznat kao neponovljivi Andrija Katalenić, zvani Dudek, iz serije “Gruntovčani”, koja se snimala sredinom 70-ih godina prošlog vijeka širom Podravine.

Sagner je glumio u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova. Početkom 90-ih godina, u dva mandata je čak bio i zastupnik u Saboru, ali je odlučio kako to nije za njega.

Dugo godina bio je u penziji, a zadnji put se pojavio u Vrdoljakovom filmu “Duga mračna noć”.

Odlazak Martina Sagnera u glumce podstakao je seoski postolar Jagar, zaljubljenik u pozorište, koji je imao glumačku družinu, te Sagnerov otac koji je bio vrstan pjevač. A taj dar takođe ga je odveo u glumačku sekciju, gdje je postolar bio i režiser, ispričao je za Jutarnji list prije pet godina.

[embedded content]

– Jagar je bil pravi režiser, a ne kao ovi današnji agitpropovci reži – seri; reži i seri. Znal nas je odvratit od kleti i vina i znal nas je zadržati u dramskoj sekciji. I pisal je komedijice koje su se ticale pojedinih ljudi u selu. E, onda je došel sestrin muž, pravnik, imal je odvjetničku kancelariju i Podravec je išel za penezima – ispričao je Sagner, koji je prvo upisao Pravni fakultet.

Međutim, bio je preblizu Glumačkoj akademiji i znatiželja mu nije dala mira; na kraju je odlučio da upiše glumu. Pripadao je drugoj generaciji koja je upisala zagrebački studij glume, Gavelinim učenicima.

Jedno vrijeme se bavio politikom, tako da je do 1995. bio u Hrvatskom saboru kao kadar HDZ.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of