Home Vijesti PREMIJERKA SRBIJE U MOSKVI Brnabić potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU

PREMIJERKA SRBIJE U MOSKVI Brnabić potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU

0

Premijer Srbije Ana Brnabić potpisala je u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i njenih država članica, čime se Srbiji otvara pristup tržištu od 183 miliona ljudi.
Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina, a riječ je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčijeg i kozijeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka.
Prema tom sporazumu, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.
Brnabićeva je posjetu počela obilaskom Inovacionog centra “Skolkovo”, nakon čega je prisustvovala radnom ručku koji je u Skolkovu, na oko 20 kilometara od Kremlja, organizovao ruski premijer Dmitrij Medvedev za šefove delegacija učesnika sjednice Evroazijskog međuvladinog savjeta.
Premijer Srbije je potom imala bilateralni sastanak sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim, a u Tehnoparku prisustvovala sjednici Evroazijskog međuvladinog savjeta u širem sastavu.
Skolkovo se nalazi u Moskvskoj oblasti, i tu se razvija “inovacioni grad” na oko 400 hetara. Plan je da se tu nastani oko 50.000 ljudi.
Potom je uslijedilo potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije koju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.
Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Evroazijske ekonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Brnabićeva će se tokom posjete Moskvi sastati i sa premijerom Bjelorusije Sergejem Rumasom i predsjednikom Evroazijske razvojne banke Andrejem Beljanovim.
Kada je riječ o Evroazijskoj ekonomskoj uniji, osim Rusije, članice su i druge bivše sovjetske republike – Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.
Prošle godine robna razmjena sa ovih pet zemalja članica Evroazijske unije bila je 3,4 milijarde dolara.
Iz Srbije je izvezena roba vrijedna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrijednosti 2,3 milijarde.
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je, tokom nedavne posjete Beogradu, istakao da Evroazijska ekonomska unija nije zatvoreni klub, već aktivno razvija međunarodne odnose sa velikim brojem država.
Evroazijska ekonomska unija je osnovana 1. januara 2015. godine na ideju ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Bruto društveni proizvod u EEU je 1,9 triliona dolara, odnosno 3,2 odsto svjetskog BDP, dok je nezaposlenost 5,4 odsto.
Što se tiče političkih odnosa, za razliku od EU, svaka članica vodi svoju spoljnu politiku, koje su nekad u raskoraku, prije svega, u odnosu prema Briselu i Pekingu.
Politički i ekonomski odnos s Kinom, posebno u kontekstu njene inicijative “Pojas i put”, presudan je za članice Evroazijske ekonomske unije.
Evroazijska ekonomska unija, takođe, nastoji da proširi broj svojih stranih partnera, čak i preko regionalnih organizacija, poput ASEAN u Jugoistočnoj Aziji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik DNS Marko Pavić zamjerio je predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku na ustupcima prema Demosu Nedeljka Čubrilovića i  Ujedinjenoj Srpskoj …
VIŠE

Kristofer Hil, američki diplomata i bivši ambasador u više zemalja regiona, izjavio je da nije protiv promjena granica između Srbije i Kosova, …
VIŠE

Kancelarija za reviziju institucija BiH objavila je izvještaj revizije učinka „Spremnost institucija BiH da odgovore na preuzete obaveze iz …
VIŠE

Klub poslanika Naša stranka – Nezavisni blok uputio je u Parlamentarnu skupštinu BiH inicijativu za višestruko umanjenje limita računa za …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da su vrijednosti Pokreta nesvrstanih opstale svih ovih godina, posebno kada je …
VIŠE

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak pozdravio je rezoluciju Evropskog parlamenta o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji jer smatra da ona pokazuje …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)