Home Vijesti Premijer Srpske Radovan Višković OBJASNIO: Dobrovoljni penzijski fondovi mogu biti INVESTICIONI

Premijer Srpske Radovan Višković OBJASNIO: Dobrovoljni penzijski fondovi mogu biti INVESTICIONI

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je poslodavce iz privatnog sektora da iskoriste Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak i uplaćuju sredstva za svoje radnike u Evropski dobrovoljni penzijski fond, te da ga time jačaju jer može biti važan izvor investicija i razvoja.
– Uplaćivanjem novca za svoje radnike u Evropski dobrovoljni penzijski fond, oni mogu da zaposlenima povećaju prihode i time smanje njihov odlazak sa ovih prostora – rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.
Višković je dodao da je cilj jačanja ovog dobrovoljnog penzijskog fonda da se pomogne i privredi putem investicija koje bi mogao realizovati pomenuti fond.
– Takvi fondovi danas su veći investitori nego banke. Cilj je da se novac tog fonda kroz investicije multiplikuje i da od tog svi imaju korist. Ponavljam, želimo da ovim zakonskim rješenjem ojačamo povjerenje privatnog sektora u taj fond – rekao je Višković.
On je naveo da iza pomenutog fonda stoji Penzijski rezervni fond Republike Srpske koji je opravdao svoje postojanje, kao i ozbiljne evropske institucije poput Evropske banke za obnovu i razvoj i nekih slovenačkih korporacija.

– Ovo je jedini dobrovoljni fond, ali želimo da na ovaj način, odnosno uplatama u fond za radnike u javnom sektoru, ostalima damo primjer – ponovio je Višković. On je naveo da, nažalost, nisu svi poslodavci pretočili ranije olakšice Vlade u povećanje plata radnicima, te dodao da će inspekcije raditi na suzbijanju takvih pojava.
Višković je najavio da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti formirana radna grupa koja će do kraja januara naredne godine napraviti novu giljotinu propisa u Srpskoj.
– Želimo da time olakšamo realnom sektoru neke procedure i stvari. Mi smo prije tri godine išli na jednošaltersku registraciju od tri dana, koja funkcioniše, a Federacija BiH to još nije uradila – rekao je Višković. On je dodao da su i današnji porezi i doprinosi u Srpskoj manji nego u FBiH, kao i da nije posao Vlade da se bavi rješavanjem problema kriminala, već da je to stvar nadležnih institucija.
Poslanik PDP Jelena Trivić ocijenila je da je dobro da Vlada podstiče razvoj dobrovoljnih penzijskih fondova kao vid štednje za starost, ali je postavila pitanje da li će na ovaj način biti diksriminisani ljudi u realnom sektoru.
– Ko će njima uplaćivati sredstva u dobrovoljni penzioni fond kao što radi Vlada za radnike u javnom sektoru – upitala je Trivićeva.
Vlada je ove godine donijela odluku o organizovanju penzijskog plana Vlade Republike Srpske, te zaključila ugovor o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Banjaluka, na osnovu čega će iz sopstvenih sredstava svakog mjeseca uplaćivati 20 KM za sve radnike u javnom sektoru, što ukupno iznosi oko devet miliona KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Sjednica Etičkog odbora Narodne skupštine Republike Srpske, danas je nastavljena, a pred članovima odbora su se našli narodni poslnik PDP Draško …
VIŠE

Pošto niko od osoba odgovornih što su Republika Srpska i njeni građani oštećeni za milijardu maraka nije odgovarao Vlada kontinuiteta ne može …
VIŠE

Predsjednik Demokratskog saveza (Demos) Nedeljko Čubrilović rekao je da od novog Savjeta ministara očekuje da preuzme odgovornost za sve građane …
VIŠE

“Da gospodin Dodik ne bi upao u još težu poziciju, savjetujem mu da se sjeti one narodne ‘nije majka sina karala što se kockao, nego …
VIŠE

Nastavila praksu da ne odgovara na pitanja redakcije Srpskainfo. Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave …
VIŠE

Zatražio utvrđivanje novog cjenovnika putarina za korištenje auto-puteva u RS, jer su aktuelne cijene visoke. Denis Šulić, narodni poslanik …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)