Home Vijesti “PRELIJEPO ZDANJE” Dodik ukazao na veliki značaj okupljanja u crkvi i JAČANJA...

“PRELIJEPO ZDANJE” Dodik ukazao na veliki značaj okupljanja u crkvi i JAČANJA VJERE

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas Crkvu Svetih Ćirila i Metodija i Kulturno-pastoralni centar u Ljubljani gdje su ga dočekali sveštenici na čelu sa protojerejom-stavroforom Peranom Boškovićem.
Dodik je naglasio da crkva ima veliku ulogu u srpskom narodu, te da je jedan od najznačajnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta.
– Stoga je veoma važno da se okupljamo oko crkve i jačamo našu pravoslavnu vjeru. Crkva je kroz istoriju, u raznim okolnostima, u dobru i zlu, uspjela da okuplja srpski narod koji je narod mira, vjere i ljubavi – istakao je Dodik prilikom sureta sa sveštenstvom hrama u Ljubljani.
On je rekao da je Crkva Svetih Ćirila i Metodija mjesto saborovanja srpskog naroda u Ljubljani i Sloveniji, te izrazio zadovoljstvo što je danas obišao ovaj hram i Kulturno-pastoralni centar.

– Veoma sam srećan da vidim ovo prelijepo zdanje, koje je rezultat velikog rada i pregalaštva sveštenika Boškovića. Hram, Parohijski dom, kao i Kulturno-pastoralni centar, koji ima bogatu biblioteku i razne druge sadržaje, značajni su sa srpsku zajednicu u Sloveniju i predstavlja jedinstveno mjesto njihovog okupljanja i druženja – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH. Zajedno sa Dodikom hram je obišao i ambasador BiH u Ljubljani Milorad Živković.
Sveštenstvo ovog hrama izrazilo je zadovoljstvo posjetom srpskog člana Predsjedništva BiH, naglasivši da im je velika čast što su imali priliku da ga dočekaju i ugoste u ovom centru.
Crkva Svetih Ćirila i Metodija je najvažniji bogoslužbeni hram Srpske pravoslavne crkve na području Slovenije, a upravno pripada Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji. Izgradnja crkve je započela je 1936. godine, ali je prekinuta početkom Drugog svjetskim ratom, a kasnije i u komunističkom periodu.
Ponovna izgradnja počela je 90-tih godina 20. vijeka. Crkva je osveštana 23. oktobra 2005. godine prilikom posjete Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a 29. aprila 2010. proglašena je za kulturni spomenik i tako dodatno zaštićena.
Izgradnja Kulturno-pastoralnog centra počela je 2008. godine u neposrednom okruženju crkve. Ovaj centar namijenjen je vjernicima i ostalim građanima. Izgradnju Parohijskog doma pomogli su Vlada Slovenije, Vlada Republike Srpske, Gradska opština Ljubljana na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem, kao i vjernici i kompanije iz Slovenije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da su dvodnevni sastanci Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) u Sarajevu bili …
VIŠE

Šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da se i pored otvorenih pitanja i debate o metodologiji proširenja EU ovaj proces ne može dovesti u pitanje. …
VIŠE

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, tokom današnjeg susreta u Sočiju, poklonio je srpskom kolegi Aleksandru Vučiću pušku. Radi se o puški …
VIŠE

Odnosi Rusije i Srbije imaju dugu istoriji i tradiciju, zajedno smo ratovali u Prvom svjetskom ratu, a zahvalni smo i na tome što čuvaju uspomene …
VIŠE

U Ljubljani je u toku sastanak članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića sa delegacijom Državnog zbora …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da je BiH spremna za povratak prve grupe …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)