Home Vijesti Pregovarači se nisu rukovali: Erdogan Rusima i Ukrajincima održao GOVOR OD SEDAM...

Pregovarači se nisu rukovali: Erdogan Rusima i Ukrajincima održao GOVOR OD SEDAM REČENICA

0

ANKARA – Domaćin današnjih mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine Redžep Tajip Erdogan održao je uvodni govor pregovaračima.

Govor je bio kratak, trajao je manje od dvije minute, a turski lider je izrekao tek sedam rečenica.
– Pregovarački proces koji ste vodili po naredbama svojih lidera, probudio je nadu za mir. U tom okviru svim srcem podržavamo razgovore. Postizanje primirja i mira što je prije moguće je za dobrobit svih. Mislimo da smo sada ušli u period kada iz razgovora treba dobiti konkretne rezultate. Napredak koji ćete ostvariti u pregovorima omogućiće i sljedeći nivo, sastanak lidera. Mi smo spremni da budemo domaćini i takvog sastanka. Vaš dolazak ovdje je razlog za nadu u svijetu i vašim zemljama – istakao je Erdogan jutros u Dolmabahče palači.
Nakon ovog kratkog govora Erdogan se pozdravio s pregovaračima iz obje delegacije, a potom je napustio salu. U društvu turskog predsjednika bio je i ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, te portparol predsjednika Ibrahim Kalin, prenosi Klix.
Na pregovorima je i ruski oligarh i vlasnik pod sanckijama fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič. Iako nije potvrđeno u kojoj ulozi, pretpostavlja se da je neka vrsta posrednika.
Treba istaći da se ruski i ukrajinski pregovarači međusobno nisu rukovali. Ukrajinci nisu previše optimistični u ishod, ali vjeruju da je sastanak uživo važan korak.

Adblock test (Why?)