Home Biznis PREF prodaje akcije u 90 preduzeća

PREF prodaje akcije u 90 preduzeća

0

BANJALUKA – Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) Republike Srpske odlučilo je da proda akcije u 90 preduzeća, od kojih je najskuplji paket akcija koji imaju u GP „Krajina“ Banja Luka, vrijednosti 5,54 miliona KM.

Prodaja će biti organizovana u periodu od 23. oktobra do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 29. novembra ove godine.

Pored GP „Krajina“, PREF prodaje akcije koje ima i u „Industrijskim plantažama“ Banja Luka, a koje vrijede 4,22 miliona KM.

Na prodaju su i akcije u „Poslovnoj zoni“ Banja Luka u iznosu od 3,56 miliona, u „Poštama Srpske“ u iznosu od 2,86 miliona, te u banjalučkom „Vodovod“ u iznosu od 2,23 miliona KM.

PREF prodaje i akcije u Olimpijskom centu „Jahorina“, a koje su procijenjene na 1,4 miliona KM.

Metod prodaje je nalogom „sve ili ništa“.

Cjelokupan spisak akcija koje PREF prodaje u 90 preduzeća pogledajte OVDJE.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić rekao je za portal CAPITAL da Fond uglavnom prodaje akcije u onim preduzećima koja ne isplaćuju dividende.

„Prodajemo akcije koje ne donose prihode Fondu kroz kapitalnu dobit ili kroz isplatu dividende. Nastojimo da prodajom takvih akcija oslobodimo sredstva koja možemo uložiti u druge oblike imovine“, istakao je Grujić.

U paketu akcija koje PREF nudi na prodaju nalazi se i GP „Кrajina“ koje godinama ostvaruje dobit i isplaćuju dividendu. Grujić objašnjava da je procjena da bi se u ovom trenutku za te akcije mogla dobiti najveća cijena, koja je značajnija od prihoda koji, kao manjinski akcionar, sad ostvaruju od dividende.

PREF je lani ostvario dobit od 6,1 milion maraka što je za 22,40 odsto više nego 2017. godine, a prihod ostvaren od dividende iznosio je 5,4 miliona KM.

CAPITAL: S. Šurlan

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of