Home Biznis Predstavništvo u Moskvi koštalo građane Srpske 14 miliona KM

Predstavništvo u Moskvi koštalo građane Srpske 14 miliona KM

0

14.06.2021. / 16:27

BANJALUKA – Republika Srpska dala je u proteklih 20 godina više od 14 miliona maraka Predstavništvu u Moskvi, dok od najznačajnijih ruskih investicija u Srpskoj trenutno imamo zatvorenu Rafineriju nafte Bord, Rafineriju ulja Modriča u milionskim gubicima i „Comsarove“ projekte koji godinama tapkaju u mjestu.

Foto: Capital.ba

Zanimljivo je da osim redovnih sredstava koje Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju daje za finansiranje predstavništava RS u inostranstvu, Predstavništvo u Moskvi u zadnje tri godine dobija i značajne iznose od Ministarstva trgovine i turizma RS i Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Iz odgovora na poslaničko pitanje vidljivo je da su izdvajanja za Predstavništvo u Moskivi iz godine u godinu povećavana pa je sa 75.000 KM u 2001. godini iznos ove godine povećan na 2,6 miliona KM.

Taj iznos predstavništvu su doznačila tri ministarstva i to Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju 440.000 КM, Ministarstvo trgovine i turizma 1,1 milion i Ministarstvo privrede i preduzetništva 1,1 milion KM.

Ista ministarstva su u 2019. godini ovom predstavništvu doznačila ukupno 2,13 miliona, a Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo privrede lani 1,76 miliona.

Takođe, u Vladi su priznali i da ne znaju koliko je u svakoj godini novca isplaćeno ovom predstavništvu.

„Za 2002. godinu nismo pronašli podatak“, odgovorili su iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju na poslaničko pitanje.

U revizorskim izvještajima Ministarstva privrede i Ministarstva trgovine navedeno je da su transferi Predstavništvu u Moskvi odobreni zaključkom Vlade za promociju ekonomskih i turističkih potncijala Srpske u Rusiji.

Najznačajnije aktivnosti Predstavništva RS u Ruskoj Federaciji između ostalog, su se odnosile „na jačanje institucionalne saradnje i unapređenja odnosa Srpske sa Rusijom kroz organizaciju posjeta zvaničnika RS Rusiji i susreta sa ruskim zvaničnicima i privrednicima“, navedeno je u izvještaju o radu Predstavništava RS za prošlu godinu.

„Takođe, vođene su aktivnosti usmjerene na uspostavljanje i razvoj saradnje između Vlade RS i predstavnika ruskih oblasti poput:  Vladimirska oblast –  usaglašen je nacrt sporazuma o saradnji, prevedene prezentacije o potencijalima dvije strane radi razmatranja mogućnosti saradnje; Orenburška oblast – pružena je podrška i za uspostavljanje saradnje između Privredne komore Banjaluka i Privredne komore Orenburške oblasti; Uralska regija – dostavljene prezentacije institucija i kompanija iz Uralske regije iz oblasti privrede, zdravstva i turizma, planirana posjeta predstavnika ruske regije“, navedeno je u dokumentu.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here