Home Vijesti Predstavnici Srbije i BiH potpisali sporazum o saradnji za auto-put Beograd-Sarajevo

Predstavnici Srbije i BiH potpisali sporazum o saradnji za auto-put Beograd-Sarajevo

0

Predstavnici Vlade Srbije i Savjeta ministara u tehničkom mandatu danas su u Beogradu potpisali međudržavni sporazum o saradnji na realizaciji projekta auto-puta Beograd-Sarajevo.
– Za Srbiju je sporazum veoma važan jer znači efikasnost u realizaciji dionice Kuzmin-Sremska Rača (na dijelu auto-puta Beograd-Sarajevo) – rekla je potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je sporazum potpisala sa zamjenikom ministra komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Sašom Dalipagićem.
Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, istakla je da radovi na toj dionici teku dogovorenom dinamikom.
– Sporazum je važan jer predstavlja i mogućnost da dobijemo građevinsku dozvolu za cijelu dužinu mosta preko Save – rekla je Mihajlovićeva i zahvalila svima koji su doprinijeli da sporazum bude potpisan, iako “sva tijela na nivou BiH još nisu konstituisana”.
Prema njenim riječima, auto-put Beograd-Sarajevo za Srbiju je “put prijateljstva” koji građane obje zemlje treba da vodi u budućnost.
Dalipagić je rekao da će se taj auto-put na području BiH graditi u trasi koja će biti spoj sa Koridorom “Pet ce”- Tuzla-Brčko-Bijeljina do granice sa Srbijom i dalje do Beograda.

– Sporazum predviđa i izgradnju mosta na Savi kod Rače koji će biti spojna tačka između dvije zemlje – rekao je Dalipagić podsjetivši da je predviđeno da Srbija u cijelosti izgradi taj most.
On je naveo da druga dionica autu-puta treba da ide trasom Sarajevo-Pale- Višegrad-Vardište-granica sa Srbijom i dalje do Beograda.
Ambasador BiH Aida Smajić izrazila je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, dodavši da je sigurna da će realizacija projekta auto-puta doprinijeti da odnosi dvije države idu uzlaznom putanjom.
Ranije je najavljeno da će se auto-put Beograd-Sarajevo graditi u dvije trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju dionice Sremska Rača-Kuzmin i Požega-Užice-Kotroman, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,05 milijardi evra.
Dionica Sremska Rača-Kuzmin duga je oko 17 kilometara, a vrijednost radova je oko 220 miliona evra, dok je dionica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona evra.
Radove na području Srbije izvodi turska kompanija “Tašjapi”.
Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom “Pet ce” koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid i saobraćajnicom preko Požege.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Duško Miljanović, zaposlen u jednoj od trebinjskih javinih ustanova, tvrdi da mu je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić prijetio zbog …
VIŠE

Direktorka Glavne banke Republike Srpske u okviru Centralne banke BiH Dijana Grahovac podnijela je neopozivu ostavu na članstvo u Srpskoj …
VIŠE

Rusija je spremna da preduzme sve mjere bezbjednosti i da liječi bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića kojem je …
VIŠE

“Kod lidera SDA Bakira Izetbegovića je prisutna ljubav prema mržnji.” Emir Kusturica, …
VIŠE

Dok je bila predsjedavajuća, Dom nije radio, ali su poslanici na putovanja potrošili 110.000 KM. Borjana Krišto, član kolegijuma Predstavničkog …
VIŠE

Grad Bijeljina će u 2020. nositi titulu Evropskog grada sporta. Mićo Mićić, gradonačelnik …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)