Home Vijesti PREDSJEDNICA SRPSKE JASNA “Da je SNSD htio članstvo u NATO, prošle godine...

PREDSJEDNICA SRPSKE JASNA “Da je SNSD htio članstvo u NATO, prošle godine bi ušao u Savjet ministara”

0

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u intervjuu Srni da je Program reformi BiH dokument koji se odnosi na saradnju sa NATO savezom i da to nikad nije bilo sporno.
Cvijanovićeva je istakla da se o stvarima poput članstva i ostalim krupnim pitanjima ne može odlučivati mimo volje svih, i to je jasno.
– Komentari koje slušamo ovih dana su besmisleni – dok u Federaciji BiH optužuju Bakira Izetbegovića da je kapitulirao pred Miloradom Dodikom, u Republici Srpskoj opozicija govori da je Milorad Dodik prihvatio NATO put i to govore oni koji su i posljednjih godina, iako govore da će Republika Srpska u tom pogledu pratiti Srbiju, usvajali dokumente u kojima je NATO put definisan kao strateško opredjeljenje BiH – naglasila je predsjednik Republike.
Na pitanje da li je Program reformi, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo prije dva dana, Godišnji nacionalni program i da li je taj dokument potpisan samo da bi se formirao novi Savjet ministara, Cvijanovićeva je odgovorila da je Program reformi Godišnji nacionalni program i da je riječ o pukom formiranju vlasti, onda bi ga SNSD potpisao prije godinu dana i još tada ušao u Savjet ministara.
– Zašto bismo gubili godinu dana i bili izvan vlasti ako nam je samo do vlasti? Ili, hajde da postavimo pitanje na drugi način. Zašto bi izborni gubitnici sjedili u Savjetu ministara godinu dana nakon izgubljenih izbora ako im nije do vlasti? Ima li nešto što su učinili u tih godinu dana, a što je prihvaćeno kao ozbiljno ili kredibilno bilo na unutrašnjem ili na spoljnom planu? Ništa. Da li ih je neko shvatio ozbiljno? Niko. Čemu služi takva vlast? Ničemu. Pa, o čemu onda pričamo – rekla je predsjednik Srpske.

Govoreći o izmjenama Poslovnika Predstavničkog doma koje su inicirali SDS i PDP uprkos zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, Cvijanovićeva je podsjetila da nije prvi put da su predstavnici te dvije partije iskazali nepoštovanje prema institucijama Republike Srpske ili da su bili izvan dogovora o važnim pitanjima.
– Ali, ovdje je problem što su se odlučili da u dogovoru sa partijama iz FBiH promijene pravila, koja smo nekada odbranili i od visokoh predstavnika, umanjujući time kapacitet Republike Srpske na zajedničkom nivou BiH. To je za osudu i sigurno nosi sa sobom ogromnu političku odgovornost PDP i SDS – istakla je Cvijanovićeva.
Ona je naglasila da se od te odgovornosti ne može pobjeći bez ozbira da li su to uradili pri svijesti i dobrovoljno ili je neko zloupotrijebio i prevario njih da bi oni prevarili Republiku Srpsku.
Na pitanje šta očekuje od novog Savjeta ministara na čelu sa predsjedavajućim Zoranom Tegeltijom, Cvijanovićeva je rekla da, prije svega, očekuje da sarađuju sa entitetskim vladama na realizaciji ekonomsko-socijalnog programa kojeg su one potpisale, te da ožive mehanizam koordinacije i da se kroz njega počne raditi na mjerama domaćih institucija na svim nivoima vlasti po osnovu Mišljenja EU.
Ona je navela da očekuje i da se putem saradnje entitita i Savjeta ministara krene u novi krug razgovora sa međunarodnim finansijskim organizacijama s ciljem pravljenja određenih aranžmana za realizaciju važnih infrastrukturnih i ostalih projekata.
Na konstataciju da se u svakoj normalnoj državi u ovo doba godine pripremaju i usvajaju budžeti i prave planovi za narednu godinu, a čime se sad bavi nivo BiH, Cvijanovićeva je odgovorila da je Republika Srpska upravo u toj fazi i da se pripremaju i usvajaju dokumenti na osnovu kojih će institucije funkcionisati i izvršavati svoje obaveze prema građanima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču, direktoru Policije Darku Ćulumu i svim …
VIŠE

Danas su se navršile 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 …
VIŠE

„Dokument se šalje u NATO štab u Brisel, a ne u Turističku organizaciju Brisel.“ Branislav Borenović, lider …
VIŠE

U „Službenom glasniku RS“ objavljeno da je njegova diploma proglašena ništavnom, jer je utvrđeno da je stečena nezakonito. Osman …
VIŠE

Inspektorat RS potvrdio rješenje inspektora rada kojim se oboljela Slobodanka Todorić mora vratiti na posao. Dragutin Škrebić, v. d. direktora …
VIŠE

Kada smo prije 24 godine potpisali Dejtonski mirovni sporazum srpska delegacija je bila svjesna da možda nije postigla sve ciljeve koje smo si bili …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)