Home Vijesti PRAĆENJE KRETANJA MIGRANATA Ćulum: Srpska će uputiti dodatne snage da pomognu graničnoj...

PRAĆENJE KRETANJA MIGRANATA Ćulum: Srpska će uputiti dodatne snage da pomognu graničnoj policiji

0

Predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da će Srpska uputiti dodatne policijske snage kako bi pomogle kolegama iz Granične policije BiH u zaštiti granice od ulaska migranata.
Ćulum je dodao da će to biti učinjeno jer migranti dolaze u većem broju nakon zatišja tokom proteklih mjeseci dok su na snazi bile restriktivne mjere usljed pandemije virusa korona.
Govoreći o incidentu koji se dogodio u srijedu, 17. juna, na području Laktaša, kada je evidentirana grupa migranata u napuštenoj vikendici, on je istakao da je policija uradila dobar posao, te najavio da će i dalje biti na visini zadatka, ali i da im je potrebna pomoć građana.
– Nakon dosta mirnije situacije u martu, aprilu i maju, ponovo imamo veći priliv migranata. Svaki dan ih evidentiramo između 150 i 200. Oni su u tranzitu. Nismo imali većih problema sve do incidenta u Laktašima, kada je migrant potegao pištolj na našeg policajca koji je s druge strane reagovao kako treba – rekao je Ćulum za Glas Srpske.
On je pozvao građane da sarađuju sa policijom i dojavljuju kada ugledaju migrante.

Prema riječima Ćuluma, niko nije mogao pretpostaviti da se u Jakupovcima u nekoj napuštenoj kući krije njih 20.
Govoreći o saradnji policije i građana, Ćulum je rekao da je ona dobra i da je bilo dojava o migrantima.
– Policija će uvijek reagovati na njihove dojave jer je i nama bitno da propratimo migrante na teritoriji Republike Srpske i da sve prođe i bude bezbjedno na području Srpske – naveo je on i dodao da Koordinaciono tijelo poštuje zaključak Vlade Srpske da nema zadržavanja niti smještaja migranata na teritoriji Srpske, kao i sve odluke kada je riječ o ovom pitanju.
Ocjenjujući generalno stepen migrantske krize u BiH, Ćulum je rekao da su veliki problemi u Unsko-sanskom kantonu, te da ga je tamošnji komesar zvao da se uspori priliv, ali je istakao da je situacija takva da migranti nesmetano dolaze do BiH.
– Srbija ih propušta, Crna Gora, kao i Sjeverna Makedonija, Grčka i ostali. Registrovan je daleko veći broj migranata kod nas nego u Srbiji ili Sjevernoj Makedoniji – naveo je Ćulum.
On kaže da je najveći pritisak migranata i dalje na području Zvornika, te da Granična policija BiH nema dovoljno kapaciteta da zaštiti granicu, dodajući da će policija Srpske narednih dana pojačati pomoć graničarima.
– U ovom momentu kao ispomoć su angažovana 52 pripadnika MUP-a Republike Srpske, a izdvojićemo ih još do 30 da pojačamo kritične zone na granici, posebno u rejonu Zvornika i Foče. Sa Srbijom i Crnom Gorom imamo oko 650 kilometara granice. Teško je to zaštititi, a ima i mnogo ilegalnih graničnih prelaza. Srbija je poslala vojsku u Šid, Slovenija mijenja regulativu, tako da će u roku od 24 časa rješavati zahtjeve za azil, odnosno odbijati podneske, te ih vraćati u susjednu zemlju. Hrvatska će ih, vjerovatno, vraćati u BiH i tako unedogled – rekao je Ćulum.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

U Srbiji je na snazi izborna tišina uoči lokalnih, pokrajinskih i izbora za novi saziv Skupštine Srbije, koji će biti održati u nedjelju 21. …
VIŠE

Koliko mogu da vidim, SDA i HDZ su se dogovorili da će pokušati prevariti jedni druge. Željko Komšić, lider …
VIŠE

Komisija za nadzor nad radom OBA zatražila da za sedam dana pokaže fakukltetsku diplomu, koja je ranije poništena. Osman Mehmedagić, direktor …
VIŠE

Dobila pravnu bitku nakon nezakonitog otkaza, poslodavac je pozvao da potpiše ugovor o radu. Slobodanka Todorić, …
VIŠE

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je činjenica da je došlo do urušavanja izvornih principa Dejtonskog sporazuma. – …
VIŠE

Savjet ministara usvojio je juče novi Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, a u okviru njega Centralnoj …
VIŠE
Let's block ads! (Why?)