Home Biznis Poznati proizvođač alkoholnih pića napušta Rusiju

Poznati proizvođač alkoholnih pića napušta Rusiju

0

29.06.2022. / 16:42

LONDON – Britanski proizvođač alkoholnih pića Diageo, proizvođač votke Smirnof, napušta Rusiju usljed pritiska zapadnih sankcija prema Moskvi zbog Ukrajine.

FOTO: Shutterstock

“Donijeli smo tešku odluku o postepenom ukidanju komercijalnih aktivnosti u Rusiji”, rekao je predstavnik kompanije.

Izlazak iz ruskog poslovanja trajaće šest mjeseci, a svi radnici kompanije u Rusiji biće obeštećeni, naveo je on.

Diageo je jedan od najvećih svjetskih proizvođača alkoholnih pića, koji posjeduje popularne brendove kao što su Smirnof, Džoni Voker, Ginis, Bejlis i drugi.

Prema podacima sa sajta kompanije, Diageo snabdijeva pićem oko 70.000 prodavnica i 19.000 restorana i barova širom Rusije.

Diageo je prestao da izvozi proizvode kupcima u Rusiji u martu, ubrzo nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Tada je kompanija navela “stanje globalnih lanaca snabdijevanja”, koje je kriza u Ukrajini dodatno pogoršala, kao razlog za obustavu izvoza.

Od marta, kompanija je navodno prodala sve svoje ruske akcije.

Diageo je krenuo s izvozom na rusko tržište 2006. godine, a 2020. je počeo da flašira viski Bels i Vajt Hors u destileriji u Sankt Peterburgu.

Brend Smirnof rođen je 1864. godine, kada je Pjotr Arsenijevič Smirnov pokrenuo u Moskvi destileriju votke.

Posle bjekstva iz Rusije, nakon revolucije 1917. godine, porodica Smirnov je pokušavala da uspostavi ovaj brend u nekoliko zemalja pre nego što se nastanila u SAD i na kraju prodala kompaniju. Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)