Home Vijesti Povučeno nekoliko serija lijeka za kašalj sa bh. tržišta

Povučeno nekoliko serija lijeka za kašalj sa bh. tržišta

0

BANJALUKA – Berlin-Chemie Menarini BH d.o.o, nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka „flavamed“ 15 mg/5 ml oralna otopina, povukao je seriju lijeka zbog sumnje u neispravnost njegovog kvaliteta.
Riječ je o lijeku koji se koristi za liječenje produktivnog kašlja, koji je povezan sa bolestima pluća i bronhija. Ovaj lijek razrjeđuje sluz, pa se ona može lakše iskašljati.
Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) saopštili su da se navedena sumnja u neispravnost u kvalitetu lijeka odnosi na neispravnost pakovanja, odnosno staklene boce za otopinu, koje dovodi do nastanka onečišćenja.
“Povlačenje se sprovodi do nivoa apoteka i odnosi se na serije navedenog lijeka koje su zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, te na nezahvaćene serije kod kojih se povlačenje sprovodi kao mjera predostrožnosti. Serije koje se povlače su 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025D i 91001H”, navodi se u saopštenju.
U ALMBiH kažu da je na tržištu BiH u prometu dostupna jedna serija istog lijeka koja nije zahvaćena ovim povlačenjem, kao i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istog stanja, a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija.
“Pacijenti se trebaju obratiti svom ljekaru ili apotekaru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije. Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su razvili neko od neželjenih dejstava trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, savjetuju u ovoj agenciji.
Let’s block ads! (Why?)