Home Vijesti “Povelje nismo dodjeljivali, nećemo ih ni oduzimati”

“Povelje nismo dodjeljivali, nećemo ih ni oduzimati”

0

BANJALUKA – Pismo koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u januaru ove godine uputio parlamentu Srpske, a u kojem je dao rok do 1. maja da se oduzmu ranije dodijeljene povelje osobama osuđenima za ratne zločine, naći će se sljedeće sedmice pred poslanicima.
Sudeći po njihovim reakcijama, od oduzimanja povelja neće biti ništa.
Kako su za Srpskainfo potvrdili šefovi klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, očekuje se jedinstven stav svih srpskih stranaka da se odbaci Inckov ultimatum.
Bez glasanja
Ističu da o toj tački dnevnog reda najvjerovatnije neće biti ni glasanja već će se šefovi klubova prethodno dogovoriti oko zajedničkih zaključaka i stavova, koje bi potom predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović pročitao na sjednici. Narodna skupština RS će taj izvještaj potom samo primiti k znanju.
Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS, Igor Žunić, ističe da još nije bilo zvaničnog razgovora na tu temu ni u njegovom Klubu, a niti između stranaka, ali da očekuje da će se postići jedinstveni dogovor oko Inckovog ultimatuma.
Ističe da je takav utisak stekao na osnovu neformalnih razgovora koji su vođeni na Kolegijumu NSRS, ali i između klubova u parlamentu Srpske.
– Očekujem da napravimo određene zaključke, koje će podržati svi srpski klubovi u NSRS. Vjerujem da će se postići dogovor da napravimo zaključke kojim će se odbaciti Inckovi pritisci na NSRS, ali i njegovo vrijeđanje parlamenta Srpske kroz ono neprimjereno pismo koje je poslao – napominje Žunić.
Ad hok komisija
Dodaje da će u odgovoru Incku vjerovatno biti naglašeno i to da NSRS nije ni donijela odluke o poveljama, već ad hok tijelo, koje više i ne postoji.
– Očekujem da ćemo imati zajednički stav po ovom pitanju i da neće biti neke velike rasprave oko tog pisma. U neformalnim razgovorima koje smo vodili svi su stava da im ne pada na pamet da učestvuje u oduzimanju povelja koje su dodijeljenje od strane ad hok komisije – kaže Žunić.
Slično mišljenje dijeli i šef Kluba poslanika DNS u NSRS, Duško Ivić, koji ističe da to pismo nije trebalo ni da se nađe na sjednici parlamenta, jer povelje nije ni dodjeljivala Skupština.
– DNS je stanovišta da se povelje ne trebaju oduzimati. Te povelje su dodijeljene osobama koje su zaslužne za stvaranje Srpske. Riječ je o osobama koje su u određenom periodu bile na ključnim političkim pozicijama i doprinijele stvaranju Republike Srpske – ističe Ivić.
Navodi da se NSRS nepotrebno uvlači u cijelu priču jer parlament niti je glasao za povelje niti je učestvovao u njihovoj dodjeli.
– Odluku su donijeli predsjednici klubova koji su bili u tom odboru, a ne NSRS. I ja očekujem da će poslanici postići jedinstven stav i da neće ni biti glasanja u NSRS o tom pitanju već da će Čubrilović podnijeti izvještaj, a skupština to primiti k znanju – smatra Ivić.
Ultimatum
Šef Kluba poslanika PDP u NSRS, Perica Bundalo, takođe potvrđuje da su na Kolegijumu već razgovarali o tome kakav stav će zauzeti kada ta tačka dođe na dnevni red.
I on smatra da bi trebalo zauzeti jedinstven stav kojim se neće prihvatiti ultimatum visokog predstavnika.
– Jedina razlika u mišljenju pozicionih i opozicionih klubova u NSRS bila je ta da smo mi iz PDP, SDS i DNS bili stava da ta tačka ne treba ni da se nađe na dnevnom redu već da treba da se napiše pismo koje će potpisati predsjednik Skupštine i šefovi klubova, a ako treba i svi poslanici, i da se ono pošalje Incku. Na taj način ne bi davali previše značaja pismu visokog predstavnika – kaže Bundalo.
Dodaje da očekuje da se i ne otvara rasprava o navedenom pismu već da se prethodno usaglasi tekst pisma ili određenih zaključaka koji bi se potom poslali Incku.
Pismo
Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH je 27. januara ove godine uputio pismo predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika u NSRS u kojem traži da se oduzmu povelje osobama osuđenima za ratne zločine.
Riječ je o poveljama koje je 24. oktobra 2016. godine dodijelio Organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25 godina od postojanja i rada NSRS. Odbor su činili svi predsjednici Narodne skupštine Srpske, te tadašnji šefovi poslaničkih klubova i grupa u Narodnoj skupštini. Povelje i priznanja su dodijeljena brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, među kojima su i Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić.

Let's block ads! (Why?)