Home Biznis Povećanje naknade za izdavanje ATA karneta od 1. januara

Povećanje naknade za izdavanje ATA karneta od 1. januara

7

24.12.2021. / 16:38

SARAJEVO – Spoljnotrgovinska komora BiH saopštila je da će od 1. januara biti povećana visina minimalne naknade za izdavanje ATA karneta (međunarodnog carinskog dokumenta koji dozvoljava neoporezivi i bescarinski privremeni izvoz i uvoz robe do jedne godine) za osam KM, za isti iznos za koliko je povećana i visina doprinosa koji se plaća Međunarodnoj trgovinskoj komori (ICC).

Foto: Pexels

U saopštenju je navedeno da su na posljednjem sastanku Svjetskog ATA savjeta članice ATA sistema informisane da će biti promijenjena visina naknade koju udruženja izdavaoci ATA karneta plaćaju ICC-u za ovaj carinski dokument.

“Umjesto dosadašnjeg doprinosa od četiri evra po svakom izdatom ATA karnetu, doprinosi se povećavaju na osam evra, za ATA karnete izdate u periodu od 1. januara do 31. decembra naredne godine”, ističu iz Komore, te dodaju da se samim tim povećavaju i njihovi troškovi izdavanja ATA karneta.

Uplata za ATA karnet za članove Komore koji redovno izmiruju članarinu iznosiće od 1. januara 83 KM, umjesto dosadašnjih 75 KM, a za članove koji ne izmiruju redovno članarinu 98 KM, umjesto dosadašnjih 90 KM, dok svi ostali elementi cijene ATA karneta ostaju isti.

“Cijena jednog lista (korica, talona i kupona) je 2,30 KM, odnosno dvije KM za korisnike koji uredno plaćaju članarinu, dok je premija za osiguranje 0,3 odsto ukupne vrijednosti robe (minimalno 40 KM)”, dodaju iz Komore. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)