Home Vijesti POTROŠILI 184 MILIONA KM Narodnim parama plaćali pečenja i nastupe u ZVEZDAMA...

POTROŠILI 184 MILIONA KM Narodnim parama plaćali pečenja i nastupe u ZVEZDAMA GRANDA

0

Vlade, premijeri, ministri i predsjednici su za pet i po godina podijelili skoro 184 miliona iz budžetskih rezervi, a novcem građana plaćali su stranačke događaje i podržavali udruženja kojima rukovode njihove stranačke kolege.
Centar za istraživačko novinarstvo objavio je novu bazu o trošenju tekuće budžetske rezerve, te utvrdio da novac nije isplaćivan transparentno i prema uređenim pravilima pa je zbog toga dio otišao i na aktivnosti stranaka i udruženja povezanih sa njima, promociju pjevača, izbor za Miss BiH, hranu i alkoholna pića kao i takmičenje u pečenju jagnjadi.
CIN otkriva da je iz budžetskih rezervi na nivou države, entiteta, Brčko distrikta i kantona isplaćeno skoro 184 miliona maraka od 2014. do oktobra 2019. godine.
Vlade i funkcioneri su zbog nejasnih propisa ovim novcem finansirali različite manifestacije i događaje. Premijer SBK Tahir Lendo je plaćao izbor za Miss BiH, a Vlada BPK je novac davala takmičarkama koje su nastupale u programima „Zvijezda možeš biti ti“ i „Zvezde Granda“.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Iako su najveći dio potrošile vlade, 6,8 miliona KM podijelili su po osnovu diskrecionog prava članovi Predsjedništva BiH, premijeri, njihovi zamjenici i ministri finansija.
Tako je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda iz stranke HDZ BiH jula 2017. godine odobrio 2.500 maraka po zahtjevu udruženja „Naša Radobolja“ i „Zora Alborada“, međutim, organizaciju je preuzeo HDZ BiH koji je na skup pozvao mlade članove ove stranke, simpatizere i njihove prijatelje. Novcem koji su dobili od Bevande kupljeno je piće − uz ostalo, 750 litara piva.

Bevanda nije jedini u Savjetu ministara BiH koji je davao novac organizacijama koje su povezane sa strankama.
Drugi zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović iz SDS dao je u maju prošle godine 3.000 maraka za održavanje „Jagnjijade“.
Podrška za stranačkog kolegu
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić dao je 5.000 maraka Udruženju privrednika „Biznis Centar“ iz Tešnja za troškove organizovanja međunarodnog sajma privrede, a predsjednik ovog udruženja je Zvizdićev stranački kolega.
– Za ovakav način trošenja novca niko ne može biti sankcionisan jer institucije nisu jasno propisale ko i za šta može dobiti novac iz budžetskih rezervi. U nekim se slučajevima ne potpisuju nikakvi ugovori, a oni koji dobiju novac nisu dužni dokazivati kako su ga potrošili – piše CIN.
Nepredviđeni troškovi?
Revizori godinama upozoravaju da se novac dijeli bez kriterija, javnih poziva i kontrole. Vladama i institucijama su predlagali da donesu kriterije kojima bi jasno odredili kome i kako može biti dat ovaj novac. Kriteriji koje su donijeli i dalje nisu precizno određeni.
Rukovodilac Sektora za reviziju institucija Federacije BiH, Mirsada Janjoš,  kaže za CIN da bi budžetska rezerva trebala biti korištena za troškove koji su zaista bili nepredviđeni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ruski ambasador u BiH, Petar Ivancov, izjavio je danas da dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo u utorak, nije Godišnji nacionalni program …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je krsnu slavu – Svetog arhangela Mihaila ministru unutrašnjih poslova Draganu …
VIŠE

U prvoj sedmici decembra biće održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj treba da bude završeno konstituisanje …
VIŠE

Ambasadori zemalja KVINTE naglasili su tokom razgovora sa članovima Predsjedništva BiH o Programu reformi BiH da su se konsultovali sa NATO i da …
VIŠE

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i da će to i ostati sve dok tri konstitutivna …
VIŠE

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da bi SDS i PDP možda imali pravo da nešto kritikuju da su barem …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)