Home Vijesti Potraga za uzrokom naglog skoka oboljelih od korone u RS

Potraga za uzrokom naglog skoka oboljelih od korone u RS

0

BANJALUKA, SARAJEVO – Drugi dan zaredom BiH obara rekord u broju novozaraženih virusom korona, jer je za 24 sata registrovano čak 385 oboljelih, dok je šest osoba preminulo od posljedica kovida-19.
Od tog broja u FBiH je virus otkriven kod 239 osoba, u RS kod 146, a u Brčko distriktu kod tri.
Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo, a najveći broj oboljelih u RS evidentiran je u Banjaluci – 40.
U BiH je za 24 sata preminulo šest osoba od posljedica ovog virusa, i to dvije osobe u FBiH, tri u RS i jedna u Brčko distriktu.
Podsjećamo, u srijedu je registrovan 331 novi slučaj.
Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, za “Nezavisne” je rekao da će se tek anketiranjem Higijensko-epidemiološke službe ovog instituta utvrditi koji su razlozi ovako naglog rasta broja oboljelih u RS.
“Sve osobe koje su testirane su imale simptome virusa korona i u skladu s definicijom slučaja im je uzet uzorak, te su na osnovu toga testirani. Tek će se anketiranjem utvrditi tačno porijeklo i razlog zbog kojeg su se zarazile”, rekao je Zeljković.
Istakao je da Institut već više od dva mjeseca apeluje na građane da se pridržavaju predloženih mjera.
“Nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, lična higijena i dezinfekcija dovešće do rapidnog smanjenja broja pozitivnih lica na virus korona. Najčešće se kroz anketiranje ustanovi da je osoba bila negdje u kontaktu sa zaraženom osobom jer se nije pridržavala distance ili koristila zaštitnu masku”, kazao je Zeljković.
Naveo je da u skladu s povećanjem broja oboljelih u narednim danima možemo očekivati da broj novozaraženih i dalje bude trocifren.
“Teško je predvidjeti, jer se situacija iz dana u dan mijenja, ali u skladu s ovim povećanjem očekujemo je da se trend nastavi”, zaključio je Zeljković.
Let's block ads! (Why?)