Home Politika Potpredsjednik Srpske traži izmjenu trase od Doboja do Bijeljine

Potpredsjednik Srpske traži izmjenu trase od Doboja do Bijeljine

0


Mještani tri mjesne zajednice u opštini Modriča apelovali su da vlasti u Srpskoj izmjene planiranu trasu auto-puta Doboj-Vukosavlje-Bijeljina, jer prema sadašnjem planu ta saobraćajnica treba proći kroz njihova naselja zbog čega bi se moralo srušiti stotinjak obnovljenih kuća hrvatskih povratnika.

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Josip Jerković, potvrdio je za Srpskainfo da je radna grupa koja je dobila zadatak da odredi trasu budućeg autoputa odlučila da jedan dio prođe kroz hrvatska povratnička naselja.

– Dio trase bi trebao ići preko naselja Garevci, Kladari i Pećnik, što je unijelo nemir među povratnike jer bi mogli ostati bez svojih kuća – istakao je Jerković.

On je u utorak zajedno sa delegatom u Vijeću naroda Republike Srpske Davorom Čordašem obišao navedena naselja gdje su razgovarali sa dvjestotinjak Hrvata, koji su zatražili pomoć kako bi se navedena trasa izmjestila.

– Predsjednik Opštinskog odbora HDZ BiH u Modriči, Petar Gagulić, dao nam je na uvid nacrt predložene trase autoputa. Ako bi se ostalo pri tom planu moralo bi se srušiti stotinjak povratničkih kuća Hrvata, što je za nas neprihvatljivo – istakao je Jerković.

On dodaje da će danas u opštini Modriča biti održana javna rasprava o predloženom projektu, te da će na nju doći i mještani navedenih naselja, koji će iskazati svoje nezadovoljstvo i zatražiti izmjenu plana.

– Cesta život znači i naravno da treba izgraditi planirani autoput. Kao potpredsjednik Republike Srpske uvijek ću podržati i podržavam izgradnju cesta jer one povezuju ljude. Međutim, smatram da izgradnja ne bi trebala da ide na ničiju štetu već treba naći rješenje i zaobići kuće povratnika, kao što ih je zaobišao plinovod koji se gradi zajedno sa autoputem- kaže Jerković. On ističe da mu nije jasno da li su i koliko stručne te osobe koje su napravile navedeni projekat za autoput jer bi po sadašnjem planu izgradnja autoputa koštala daleko više nego da ide nekom drugom trasom.

– Planirana cesta prolazi nedaleko od župnog ureda i župne kuće, te ide preko kuća i prolazi kraj škole. Istovremeno, trasa plinovoda koji se gradi zajedno sa autoputem ne ide tom rutom, već je zaobišla kuće – naglašava Jerković.

On ističe da su predsjednici navedenih mjesnih zajednica dali prijedloge kuda bi trasa autoputa trebalo da ide kako bi zaobišla njihove kuće i druge objekte.

Jerković je njihove prijedloge uputio Ministarstvu saobraćaja i veza RS. On ističe da mu je zamjenica ministra kazala da još nisu dobili navedeni projekat na uvid jer tek treba da prođe javnu raspravu.

– Kazala je da taj projekat rade stručne službe zadužene za trasiranje autoputeva – istakao je Jerković.

On je izrazio nadu da će HDZ BiH i SNSD sa svojim dobrim, prijateljskim odnosima, na kraju naći zajedničko rješenje u vezi ove problematike.

Jerković je najavio da će o tome danas biti riječi i na sjednici Predsjedništva HDZ BiH, koja se treba održati u Kupresu.

Trninić: Trasa nije konačna

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić, kazao je da nije upoznat sa predloženom trasom autoputa jer ona još nije prošla javnu raspravu.

– Nema potrebe za dizanjem tenzija jer je u svakom slučaju to tek u fazi nacrta i do konačne verzije može se još mnogo puta izmjeniti. Autoput je još daleko od realizacije i ništa neće biti urađeno na ničiju štetu – naveo je Trninić.

srpskainfo.com

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of