Home Vijesti “POŠTOVATI STARI POSLOVNIK” Mogu li izmjene pravila dovesti red u Narodnu skupštinu...

“POŠTOVATI STARI POSLOVNIK” Mogu li izmjene pravila dovesti red u Narodnu skupštinu RS

0

Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je izmjene skupštinskog Poslovnika o radu, s ciljem vraćanja digniteta najvišoj zakonodavnoj instituciji, dok opozicionari smatraju da bi red u Skupštini zaveo i kada bi se poštovao postojeći.
Ustaljeno nepoštovanje Poslovnika, ulično ponašanje i provokacije u NSRS dovele su do toga da verbalni sukobi prerastu čak i u fizičke, zbog čega SNSD smatra da treba hitno mijenjati Poslovnik.
– Izmjenama Poslovnika o radu možemo ograničiti dužinu rasprave o tačkama dnevnog reda. Diskusija može biti podijeljena među poslaničkim klubovima koji mogu odlučiti koliko će poslanik da se obraća. Takođe, komentare bi mogli uputiti šefovi poslaničkih klubova, i to samo jednom, dok replike mogu biti dozvoljene samo ako je neko nekoga pomenuo i biti korištene jednom – pojasnio je narodni poslanik Srđan Mazalica.
Poslanici opozicije nisu za ovaj prijedlog, jer smatraju da novi poslovnik ne bi ništa promijenio, osim što bi ograničio parlamentarizam u NSRS.
Pročitajte još:INCIDENT U PARLAMENTU Lukač nasrnuo na Stanivukovića (VIDEO)
– Za red u NSRS treba tražiti rješenja na drugi način. Kada bi se uvažili poslanici i dato im njihovo vrijeme da slobodno kažu šta misle, a da ih rukovodstvo ne prekida, ne bi se pravio nered. Tako da sve oštrije mjere koje ograničavaju mogućnost govora neće riješiti problem, nego ga samo produbiti – smatra narodni poslanik SDS Nedeljko Glamočak.

Da novi poslovnik ne bi puno pomogao smatra i poslanik u Klupu NDP, Krsto Jandrić.
– Bez obzira na namjere, ne mogu nikako isključiti mogućnost javljanja za povredu poslovnika. Prema tome, unapirijed se ne zna zbog čega se neko javlja za povredu poslovnika i kada se javi onda se ulazi u isto ovo kao što se ulazi u ovo danas, a to je zloupotreba. Ne znam kakave su tačno mjere tog prijedloga, ali nisam siguran da će se nešto time postići – rekao je Jandrić.
Šuka: Predsjedavajući mora imati autoritet
Politički analitičar Marko Šuka smatra da je odgovornost za ono što se dešava u NSRS na onome ko predsjedava sjednicom.
– Skupština već 15 godina ne radi svoj posao kako treba i sada, kada se pojavilo nekoliko pojedinaca koji ako ponekad i pretjeraju opet veća odgovornost ostaje na onima koji su na funkcijama. Skupština treba da bude mjesto rasprava, a ne mašina koja usvaja zakone – rekao je Šuka.
Naglašava da treba poštovati postojeći pravilnik i zakone koje imamo, a ne mijenjati ih samo da bi ućutkali neistomišljenike.
– Predsjednik Skupštine mora da ima autoritet i da zavede red u sali, a ne da mu se govori „ti ćuti“ ili slično – rekao je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Prvi korisnik upisan u bazu mobilne telefonije Telekoma Srpske je Milorad Dodik. On, međutim, zbog ranije preuzetih obaveza, nije mogao …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Predsjedništvo BiH uopšte nije zauzimalo stav o Strategiji odbrane i nacionalne …
VIŠE

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da brojni svjedoci mogu potvrditi nedolično ponašanje narodnog …
VIŠE

Upravni odbor Radio-televizije Republike Srpske prihvatio je danas ostavku Draška Milinovića na poziciji generalnog direktora RTRS. Ostavka je …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija samo jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i da poštuje integritet BiH, te …
VIŠE

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će policija Srpske večeras obezbjeđivati i protest opozicije i skup …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)