Home Biznis „Pošte Srpske“ gomilaju gubitke i radnike

„Pošte Srpske“ gomilaju gubitke i radnike

5

04.05.2021. / 14:49

BANJALUKA – „Pošte Srpske“ nisu uspjele da isplivaju iz minusa u prvom kvartalu ove godine, ali su zato uspjele da povećaju broj radnika. Kvartalni gubitak ovog javnog preduzeća iznosio je skoro 300.000 KM i manji je u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali je istovremeno broj radnika povećan za čak 40.

Foto: Capital

Akumulirani gubitak „Pošta“ na kraju prvog kvartala dostigao je 4,2 miliona KM.

U odnosu na prvi kvartal prošle godine „Pošte Srpske“ su povećale prihode, ali i rashode.

Ukupni prihodi iznosili su 17,8 miliona KM, a lani 15,5 miliona. S druge strane rashodi su povećani sa 17,2 na 18,1 milion KM u ovoj godini.

Gubitak je sa 1,7 miliona KM u ovoj godini smanjen na 293.726 KM.

Povećanju rashoda doprinijelo je i novo zapošljavanje. „Pošte“ su na kraju prvog kvartala imale 40 radnika više nego u istom periodu prošle godine, a troškovi zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda povećani su za oko 200.000 KM.

Ukupan broj radnika u „Poštama“ dostigao je 2.510, a iako se godinama priča o višku radnika u svim javnim preduzećima u RS, pa i u ovom, to ne brine upravu koja nastavlja da prima nove radnike.

Finansijski izvještaj „Pošta“ pokazuje i da su obaveze preduzeća veće za oko milion KM i sada iznose 22,6 miliona KM. Od ukupnog iznosa obaveza čak 20,7 miliona se odnosi na kratkoročne obaveze.

CAPITAL je već pisao da se „Pošte“ nalaze u nezavidnoj finansijskoj poziciji i da nisu u stanju redovno da izmiruju poreske obaveze, a nedavno su raspisale i tender za overdraft kredit kojim planiraju popraviti tekuću likvidnost.

Bez obzira na to uprava „Pošta“ je planirala da se u ovoj godini zaduži devet miliona KM kako bi kupili objekat Slavja Roguljića, a taj plan osujetio je Nadzorni odbor koji nije dao saglasnost za to, nakon čega je smijenjen.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here