Home Biznis Poslodavci zahtijevaju: Riješiti problem sa Hrvatskom ili ćemo blokirati granične prelaze

Poslodavci zahtijevaju: Riješiti problem sa Hrvatskom ili ćemo blokirati granične prelaze

2

26.05.2021. / 16:39

SARAJEVO – Udruženje poslodavaca FBiH najavljuje da će blokirati granične prelaze između BiH i Hrvatske ukoliko se u roku od 48 sati ne riješi problem blokade od strane Hrvatske. 

FOTO: Glas Srpske

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo čelnicima institucija BiH i Delegaciji EU u BiH od kojih traže da u roku od 48 sati riješe problem nastao nakon primjene  Pravilnika o određivanju javnih puteva po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku.

Otvoreno pismo upućeno je Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković , ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH  Staši Košarcu, ambasadoru Johannu Sattleru, šefu delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH.

Kako je navedeno, dosadašnje aktivnosti Savjeta ministara i institucija BiH povodom ovog problema, nisu dale nikakav rezultat.

„Potpuno je neprihvatljivo da su građani u BiH prije saznali za ovaj problem od pojedinih predstavnika institucija BiH, koji ističu da su za ovaj problem saznali iz medija“, istaknuto je u pismu poslodavaca.

Istakli su da Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva od institucija BiH da ovo pitanje riješe u roku od 48 sati, u suprotnom će članice tog udruženja blokirati sve granične prelaze između BiH i Hrvatske za odvijanje teretnog i putničkog saobraćaja.

„Zahtijevamo da se u rješavanje pitanja uključi i Delegacija Evropske unije u BiH, jer je ovakvom Odlukom,došlo do  kršenja Protokola o kopnenom prevozu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, od strane Hrvatske koja je članica Evropske unije“, smatraju u Udruženju.

Od Hrvatske zahtijevaju da odmah otvori granične prelaze koji su definisani u Ugovoru između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, jer, kako kažu, međunarodni Ugovori imaju primat u odnosu na domaće propise.

Ističu da nisu tačne tvrdnje Minnistarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske da nisu ukinuli dosadašnje rute za teretni tranzitni promet.

Napomenuli su da se granični prelaz za cestovni transport, odnosno rute za teretni tranzitni promet između Hrvatske i Bosne i Hercegovine shodno zakonodavstvu i standardima EU ne mogu utvrđivati jednostranom odlukom.

„Iskreno vjerujemo da je najbolji put za rješavanje ovog pitanja diplomatski dogovor između nadležnih institucije Bosne i Hercegovine i Hrvatske uz pomoć delegacije Evropske unije u BiH, a sve u cilju dobrosusjedskih odnosa i poštivanja međunarodnih Ugovora, iako potez hrvatskih vlasti nije dobrosusjedski“, ističu u Udruženju.

Navode da Hrvatska ne može svojim internim aktima rješavati ovo pitanje i kršiti međunarodne Ugovore,  već je to pitanje koje se uređuje u okviru bilateralnih pregovora.

„Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva od institucija Bosne i Hercegovine,  da ukoliko se ovo pitanje ne riješi diplomatskim putem, ODMAH pristupe uvođenju recipročnih mjera prema Hrvatskoj na način da se zabrani transport roba na graničnim prijelazima tamo gdje je od važnosti za Hrvatsku“, naglasili su poslodavci.

 

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here