Home Biznis Poskupljenje goriva u Ekvadoru izazvalo haos na ulicama

Poskupljenje goriva u Ekvadoru izazvalo haos na ulicama

0

21.06.2022. / 14:25

KVITO – Stotine pripadnika autohtonih naroda Ekvadora i članovi brojnih sindikalnih organizacija umarširali su u glavni grad ove države osmi dan protesta zbog rasta cijena goriva i nezadovoljstva radom predsjednika.

Haos koji u Ekvadoru vlada duži period, eskalirao je višednevnim demonstracijama tokom kojih su demonstranti iskazali nezadovoljstvo socijalnom i ekonomskom politikom koju sprovodi predsjednik zemlje Giljeromo Laso.

Demonstranti su u glavni grad stigli kamionima i automobilima, a zbog cjelokupne situacije vanredno stanje proglašeno je u šest provincija ove države, uključujući i onu gdje se nalazi glavni grad Kvito.

“Ovom odlukom zaštićena je dobrobit građana. Istovremeno, prava onih koji mirno demonstriraju su takođe zaštićena”, saopšteno je iz ekvadorske vlade.

Zbog proglašenja vanrednog stanja, predsjednik države dobio je pravo slanja oružanih snaga na ulice, suspenzije građanskih prava, te uvođenja policijskog časa.

Između ostalog, zahtjevi koje su autohtoni narodi Ekvadora uputili predsjedniku podrazumijevaju smanjenje cijena goriva, sprečavanje daljeg širenja ekvadorske naftne i rudarske industrije te prolongirano plaćanje dugova malih i srednjih poljoprivrednika u ovoj južnoameričkoj državi.

Konfederacija autohtonih naroda Ekvadora ima izuzetno jak uticaj u državi i zaslužni su za svrgavanje tri predsjednika u periodu od 1997. do 2005. godine.

Autohtoni narodi čine više od milion od 17,7 miliona stanovnika Ekvadora, a na posljednjim protestima uspjeli su okupiti i nezadovoljne studente i radnike koji su takođe svjesni ekonomskih problema koji pogađaju državu.

Povodom cjelokupne situacije oglasio se i predsjednik Laso koji je uputio niz kritika prema demonstrantima, te je poručio kako oni ne žele rješenje problema već dodatni haos.

“Pružili smo im ruku, pozvali na dijalog, ali oni ne žele mir. Oni traže haos i žele da smijene predsjednika”, rekao je predsjednik Ekvadora.

Inače, od početka protesta u Ekvadoru, policija je saopšti da su 63 pripadnika snaga sigurnosti ranjena, dok su demonstranti 21 osobu držali kao taoce.

Nezavisne organizacije su navele kako je tokom demonstracija ranjeno 55 civila dok je 79 građana uhapšeno.

Kada je riječ o cijenama goriva u Ekvadoru, one su se od 2020. godine nekoliko puta povećavale. Galon dizela (oko 3,7 litara) koji je nekada iznosio dolar, sada iznosi 1,90 dolara, dok je cijena benzina skočila s 1,75 na 2,55 dolara po galonu.

Pripadnici autohtonih naroda su između ostalog tražili od predsjednika zamrzavanje cijena goriva na 1,50 dolara po galonu za dizel, te 2,10 dolara za galon benzina. Agencije

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)