Home Biznis Portugal: Minimalac raste na 635 evra

Portugal: Minimalac raste na 635 evra

0

LISABON, Manjinska socijalistička vlada u Portugaliji predstavila je danas prijedlog o povećanju minimalne zarade sljedeće godine za blizu šest odsto, na 635 evra, što bi i dalje bilo najmanje u zemljama EU.

Premijer Antonio Kosta obećao je na početku drugog mandata prošlog mjeseca da će do 2023. godine povećati minimalnu mjesečnu zaradu za 25 odsto, na 750 evra.

Svaki peti radnik u Portugaliji prima minimalnu zaradu, a radni status 890.000 ljudi prošle godine zvanično je klasifikovan kao “nesiguran”, što je izraz kojim se opisuju privremena zaposlenja ili rad po ugovorima na određeno vrijeme.

Kostini socijalisti, koji su vodili zemlju tokom četiri godine snažnog privrednog rasta i smanjenja budžetskog deficita, pobijedili su na izborima 6. oktobra i povećali broj mandata u parlamentu, ali i dalje nemaju većinu.

Socijalisti, koji su sami formirali vladu, oslanjaju se na podršku komunista i Lijevog bloka. Očekuje se da će ove ljevičarske partije podržati prijedlog o povećanju minimalne zarade. Srna

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of