Home Vijesti PONOSNO I SVEČANO Akademija povodom Dana Republike

PONOSNO I SVEČANO Akademija povodom Dana Republike

0

BANJALUKA – Pod sloganom „Za sva vremena“ Republika Srpska danas slavi svoj 28. rođendan, a svečano je u svim gradovima Srpske.
Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH na svečanoj akademiji, rekao je da je Srpska slobodna, demokratska, parlamentarna i sinonim za slobodu.
“Tamo gdje nismo imali državu ne samo da nismo imali slobodu već smo bili proganjani, zatvarani u logore”, rekao je Dodik dodajući da je srpski narod uvijek imao sposobnost da se odbrani i opstane.
Kako je naglasio, Republika Srpska je danas činjenica na geopolitičkoj karti svijeta, ima svoju teritoriju i narod koji demokratski bira vlast.

“Mi ovdje ne živimo iz inata već zato što smo tu rođeni” rekao je Dodik.
Osvrćući se na osporavanja proslave Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da oni koji to osporavaju potpuno slobodno žive na teritoriji Srpske.
On je rekao da će doći vrijeme i prava na samoopredjeljene i da će Republika Srpska konstantno raditi na integraciji sa Srbijom.
Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije, čestitala je, kako je rekla “28. rođendan vaše i naše Republike Srpske”.
Ona je rekla da je Republika Srpska sinonim za mir i stabilnost i da to tako svi treba da vide te da je ponosna što Vlada Srbije danas provodi politiku pomaganja srpskog naroda gdje god on živeo.
Ona je rekla da je Vlada Srbije obezbjedila sredstva za projekat 500 digitalnih učionica u Republici Srpskoj i da će sve ono za šta se ispostavi da radi, funkcioniše i daje rezultate u Srbiji biti preneseno i u Republiku Srpsku.

“Srbija će nastaviti da jača odnose sa Republikom Srpskom koja može da računa na bezrezervnu podršku Srbije”, navela je Brnabićeva.
Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, rekla je da Srpska traje 28 godina te da će nastaviti da traje za sva vremena.
“Danas smo ponosni na Republiku Srpsku koja svakim danom izgleda modernija ali to nije bilo nimalo lako posebno ne u okruženju kakvo je Bosna i Hercegovina”, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je rekla da je pred Srpskom veliki posao te da Srpska želi čvrste i neraskidive veze sa Srbijom koja joj je oslonac ali i da se ne smije izostaviti iz vida da je Republika Srpska mnogima trn u oku te da mnogima smeta to što je Republika Srpska nastala u miru.
Cvijanovićeva je rekla da je Srpska nastala, i institucije dobila u miru za razliku od Federacije koja je nastala u ratu.

“BiH u kojoj se poštuju institucije nama nije smetnja ali naš prioritet je Republika Srpska. Zalažemo se za dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma”, rekla je Cvijanovićeva.
Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.
Let’s block ads! (Why?)