Home Vijesti “POLITIČKI SE PODREĐUJE” Čović smatra da CIK ne može garantovati demokratski proces

“POLITIČKI SE PODREĐUJE” Čović smatra da CIK ne može garantovati demokratski proces

0

Predsejdnik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH u trenutnom sazivu nelegalna institucija, jer je “neko zamislio da instituciju nadležnu za demokratsko sprovođenje izbora pretvori u produženu ruku politike koja već duže vrijeme radi na rušenju ustavnog poretka”.
Čović je naglasio je da nedavno izabrani predsjednik CIK (Željko Bakalar) prije nekoliko mjeseci “bio na političkoj poziciji u kancelariji lica koje je sinonim za rušenje ustavnog poretka ove zemlje”.
– To je dovoljna jasna poruka da vidimo u šta se CIK želi pretvoriti i politički podrediti – rekao je Čović za Večernji list, izdanje za BiH, i dodao da u ovakvoj situaciji CIK ne može garantovati transparentnost izbora i demokratski proces.
Prema njegovim riječima, upitni su i zakonski rokovi koji su pomjereni.
Govoreći o Mostaru, Čović je rekao da on nije grad slučaj, nije nikada ni bio, niti će HDZ dopustiti da Mostar bude zatočenik bilo koga.
Čović je naveo da nije bilo nikakvog razloga da se ranije potpiše sporazum sa SDA o održavanju izbora u Mostaru, ali da je nekim politikama “odgovaralo da se od Mostara pravi politička fratamorgana i nastojali su produbiti još veći jaz, pa čak to prenijeti i na druge nivoe”.

Predsjednik HDZ BiH je rekao da je Mostar danas jedini istinski multietnički grad u BiH.
– Stavili smo minimalne kvote zastupljebnosti konstitutivnih naroda. Ako izborna volja Mostaraca bude da u Gradskom vijeću sjedi osam ili devet Mostaraca srpske nacionalnosti onda će to tako i biti – naglasio je Čović, koji je i zamjenik predsjedavajuućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Govoreći o Izbornom zakonu, on je rekao da je u sporazumu o načelima izmjena i dopuna napravljen okvir kako izmijeniti ključne prepreke koje predviđa Ustav BiH, ali i funkcionalno institucionalno djelovanje.
Čović je upitao kako biti konstitutivan ako neko drugi za vas bira predstavnike i nameće ih, te onda to predstavlja evropskim vrijednostima.
On je naglasio da misli na Predsjedništvo BiH i na Dom naroda Federacije BiH, jer su te dvije institucije okosnice funkcionalnosti.
– Dejtonski mirovni sporazum je u svojoj suštini džentlmenski sporazum koji je doveden u pitanje, jer je jedna strana odlučila da ide u jedan oblik nasilne revizije uz nečiju pomoć – dodao je Čović.
Komentarišući predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj, Čović je rekao da je uvjeren da će Andrej Plenković i HDZ biti pobjednici.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

SDS gotovo da ne postoji u Banjaluci. Ja se znam našaliti da liče na “Golf 2”, uvijek postoji pet odsto ljudi koji će ga kupiti, ali to je i …
VIŠE

Osumnjičenom za zloupotrebu položaja u aferi “Respiratori” određene mjere zabrane sastajanja sa drugim osumnjičenima u ovom slučaju među …
VIŠE

Prvi teniser svijeta odlučio je da donira oko 40.000 evra za Opštu bolnicu u Novom Pazaru. Novak Đoković, …
VIŠE

Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu stigao je u Parlamentarnu skupštinu, a u okviru njega jedna stavka …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je jedini način zaštite od virusa korona lična odgovornost, odnosno poštivanje …
VIŠE

Procenat od 34,55 odsto, koliko prema novim koeficijentima o raspodjeli PDV, pripada Srpskoj, najveći je od osnivanja Uprave za indirektno …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)